Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Jezte podle tradic čínské medicíny

Ptáte se, co to je ‚zase‘ za nějakou novinku? Kdepak, nic nového pod sluncem, ale naopak staletími prověřená věc. Jde o to, že jíte podle toho, jakou teplotu a chuť mají potraviny, které si dáváte na talíř.

Redakce Marianne | 12. 11. 2013


To, jestli budete zdraví a fit, závisí podle čínské medicíny na tom, jak jsou ve vašem organismu v souladu síly jin a jang. Když je jejich vztah problémový, nebudete ani vy v rovnováze a brzy onemocníte. Tzv. tok energie – neboli čchi – bude blokovaný. Cílem čínského léčení je tedy vyrovnat tyhle dvě síly, a k tomu je zapotřebí i správná výživa.

Proč rozdělovat potraviny na teplé a studené?

Tradiční čínská medicína rozděluje potraviny podle jejich chuti a energetického zacházení s teplem. Existují potraviny, které vás silně ochlazují (silně jin), a potraviny, které vás osvěžují (jin). Jiné působí neutrálně, jiné slabě ohřívají (jang) nebo velmi silně ohřívají (silně jang). Podle toho se pak dělí na studené, chladné, neutrální, teplé a horké. Termické působení potravin se využívá při vaření v souladu s ročními obdobími i při přípravě jídla pro určitý konstituční typ. Zjednodušeně řečeno - v zimě byste měli jíst více zahřívajících jídel a v létě spíše chladivá jídla.

Studené potraviny

Rajčata, okurky, banány, mango, vodní meloun, ananas, zelený a černý čaj, minerálky. Chladné potraviny vás chrání před vnějším a vnitřním horkem. Jsou vhodné pro tzv. červený typ (lidé, kteří jsou vitální, snadno se rozčílí, mají hodně vnitřního žáru a ohně, neměli by vůbec konzumovat chilli a lilek – svou ostrou chutí by je ještě více rozehřály).

Chladné a osvěžující potraviny

Hrušky, brokolice, květák, jablka, špenát, pšenice, rýže, drůbež, sépie, tofu, sójové mléko. Tyto potraviny podporují krvetvorbu a také ochlazují, i když ne tolik jako studené. Hodí se pro žlutý typ lidí (lidé, kteří jsou zpravidla drobní, objevuje se u nich slabost trávicích orgánů, mívají často nervové poruchy, poruchu spánku a nedostatek vitality). Tyto potraviny se hodí pro horkokrevné lidi, kterým svědčí saáty, syrové ovoce nebo zelenina.

Neutrální potraviny

Patří sem všechny druhy zelí, hrách, karotka, brambory, hovězí maso, telecí maso, máslo, vejce, sýry, kravské mléko. Tyto potraviny vyrovnávají energetický režim a jíst je mohou všechny typy lidí.

Teplé potraviny

Sem patří dýně, fenykl, pórek, cibule, divočina, většina ryb, meruňky, broskve. Z nápojů pak káva, třešňová šťáva apod. Lidé, kteří hodně sedí a je jim často zima, mohou funkčnost a kondici zlepšit právě konzumací těchto potravin. Hodí se zvláště pro zelený typ (lidé, kteří bývají klidnější, vytrvalí, mívají silnou konstrukci těla a sklony k nadváze, jejich látková výměna pracuje pomalu, což vede k zácpám a unavenosti, tento typ může ostře kořenit, protože jim často chybí vnitřní oheň a teplo).

Horké potraviny

Do této skupiny patří ostré koření jako chilli, jehněčí, skopové a grilovaná masa. Z nápojů pak fenyklový čaj a čaj yogi. Tyto potraviny zvyšují životní aktivitu, takže jsou vhodné pro osoby, jež jsou stále unavené, malátné a ochablé, ale i pro lidi, kteří velmi rychle prochladnou.