Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Jídelníček podle barev – víte, které barvy uzdravují?

Jídlo může nejen uzdravovat, ale způsobit také nemoc. Kromě správného sestavení jídelníčku však hrají roli také barvy potravin, které konzumujeme. Když začleníte do svého jídelníčku správné barvy, můžete nejen ztratit přebytečné kilogramy, ale taky se uzdravit.

Redakce Marianne | 10. 12. 2013


Klasické diety obvykle k ničemu nevedou, zvláště když je držíte jednou za čas. Obvykle je pak přerušíte a dojde k jojo efektu. Pokud ale změníte způsob života, může se vám podařit i to, o čem jste ani nesnila. V případě ‚barevné‘ diety totiž nejde o to, abyste shodila kilogramy pomocí hladu, ale o stanovení optimálního způsobu výživy a odpovídající změnu. Když do svého jídelníčku vložíte potraviny určitých barevných skupin, můžete být zdravější a také si udržet váhu nebo zhubnout.

Bílá barva

cottage-cheese-fat-burning-16032011

Tahle barva pomáhá k tělesné i duševní očistě. Odvodňuje a pročišťuje. Bílé nebo nažloutlé potraviny, jako je rýže, mléko, tvaroh, květák nebo brukev, skvěle působí na pleť. Potraviny z bílé skupiny jsou vhodné pro začátek diety. Vyhněte se ale soli, která váže v těle vodu, takže by se přerušil očistný proces.

Žlutá barva

tajagroYellow-Pepper

Přispívá k pročištění a odklízení odpadu, odstraňuje vnitřní zátěž, jako je například frustrace a žárlivost. Působí očistně na tělesné úrovni také tím, že odstraňuje hrubý odpad ze střev a žaludku. Zlatožluté potraviny jsou účinným antidepresivem, posilujícím nervový systém. Citronová žluť detoxikuje a stimuluje látkové procesy. Světležlutá zase pozitivně ovlivňuje lymfatický systém. Patří sem například citrony, limety, žlutá paprika, kukuřice, banány, jablka. Tyto potraviny jsou důležité v druhé fázi diety.

Oranžová barva

oranges

Potraviny oranžové skupiny patří také mezi žluté potraviny. Mají ale více beta-karotenu a vitaminů skupiny B. Působí prospěšně na pleť, vlasy a oči. Pomeranče a mandarinky posilují díky vysokému obsahu vitaminu C obranyschopnost. Budete-li konzumovat hodně oranžových potravin, podpoříte trávicí činnost. Navíc dodají spoustu dobré nálady. Patří sem například: pomeranče, mandarinky atd.

Červená barva

tomato

Tahle barva podporuje výkonnost, oživuje látkovou výměnu a trávení a podporuje čisticí procesy. Roztahuje cévy, a tím zlepšuje protékání tělesných tekutin. Červené potraviny se uplatní i v případě chronických onemocnění – třeba při neustále ucpaném nose, zánětu vedlejších dutin nebo bronchitidě zmírňuje červená barva obtíže. Pozor ale, při horečce byste se měli červené barvě vyhnout. Patří sem například rajčata, červená paprika, červená řepa, červené zelí, bobuloviny, třešně. Potraviny z této skupiny pomůžou v případě nechuti pokračovat v dietě.

Modrá barva

blueberries2

Patří k červené barvě, její zástupci mají hodně vitaminu C a látky, které zlepšují krvetvorbu. Zpevňují také cévní stěny a pomáhají při trávení. Pomůžou i v případě stresu. Patří sem červené zelí, borůvky, meruňky, plody mučenky, modré hroznové víno.

Zelená barva

SPINACH

Chutná vám zelená zelenina? Se zelenými potravinami zmírníte celou řadu nemocí, například srdeční potíže a poruchy spánku, žaludeční problémy atd. Zelená barva se používá v barevné terapii také při bolestivých zánětlivých nemocech a jejich léčení, ke zlepšování nálady a k posílení očí. Patří sem například všechny zelené listové saláty, listová kapusta, špenát, brokolice, zelené bylinky, kiwi, zelené hroznové víno atd.

Související články