Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Kam na svatomartinské slavnosti?

Co myslíte, přijede letos Martin na bílém koni? Vzhledem k nadprůměrným teplotám asi ne, to nám ale nezabrání užít si svatomartinské slavnosti. Kam na ně letos vyrazit?

Letos připadá svátek svatého Martina na neděli, a tak se většina slavností koná celý víkend. V magické datum 11.11. v 11:00 se opět otevřou svatomartinská vína. Nikde nebudou chybět ani pečené husy, které prý podle pověsti svým kejháním světce kdysi natolik rušily při kázání, že za to dodnes za trest končí na pekáčích. Ať už to bylo jakkoli, máme pro vás tipy na akce, kde se pobavíte, skvěle najíte a ochutnáte ta nejlepší mladá vína.

14. ročník největší degustace Svatomartinských vín

Svatomartinský košt proběhne tradičně 11. listopadu na brněnském náměstí Svobody. Ochutnávku 100 druhů Svatomartinských vín pořádá jako každý rok Vinařský fond, který zároveň finančně podporuje řadu dalších svatomartinských akcí po celé republice. Těšit se můžete na opravdu zajímavý ročník!

Vstupné na akci činí 60 Kč, za které obdržíte sklenici, katalog a dobíjecí čip, kterým pak uhradit vzorky vín. Vzorek vína (0,05 dcl) vyjde na 10 Kč. Více informací zde.

vino
©Shutterstock

Svatomartinské slavnosti a pečená husa na farmářském tržišti Náplavka

Celkem 55 stánků, 30 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude osmý ročník festivalu mladých vín na pražské Náplavce.

Kromě mladých vín nesmí chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. Těšit se můžete na husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun s knedlíčkem, husí játra s jablky a cibulkou a další pochoutky.

Akce proběhne v neděli 11. listopadu od 10 do 21 hodin v místech tradičních farmářských trhů na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 mezi Palackého a Železničním mostem. Více informací zde. 

Festival otevřených sklepů - Sv. Martin pod Pálavou

V sobotu a neděli 10. a 11. listopadu se v Horních Věstonicích, Dolních Věstonicích, Pavlově, Milovicích a Bulharech otevře celkem 31 sklepů větších i menších vinařů, mladých vinařství i těch s dlouholetou tradicí. Návštěvníkům nabídnou k ochutnání na 300 vzorků svých vín.

V ceně vstupenky mají návštěvníci zahrnuté ochutnání všech festivalových vín a dále také kupony na nákup lahví vín v celkové hodnotě 200 Kč. K atmosféře festivalu neodmyslitelně patří setkání s vinaři, možnost nákupu vín přímo ve sklepech i bohatý doprovodný program. Hrát budou cimbálové muziky a harmonikáři, návštěvníci si budou moci prohlédnout sklepy nebo si třeba vyzkoušet natahovat víno koštýřemDolními Věstonicemi bude také procházet průvod svatého Martina. Více infromací zde.

Svatomartinské víno v Botanické zahradě - Svatomartinský přípitek

Vinotéka na Vinici sv. Kláry je tradičně místem oslavy vína z nové sklizně. Přijďte i letos ochutnat mladá vína a poodhalit tak kvalitu nového ročníku. Těšit se můžete na sváteční dobroty včetně husích specialit a koláčů. Příjemnou atmosféru dokreslí tóny jazzu a swingu. Oslavy sv. Martina potrvají na vinici sv. Kláry v neděli do 17 hodin. Více informací zde.

troja

Svatomartinská husa v zámeckém sklepě ve Zlíně

U příležitosti oslav svátku svatého Martina se otevře také sklep zlínského zámku. 11. listopadu od 19 hodin se zde bude servírovat slavnostní svatomartinská husa doprovázená letošním Svatomartinským vínem. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost povečeřet ve stylovém zámeckém sklepení. Více informací zde.

Máte také tip na zajímavou akci? Napište nám ji do komentářů.