Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Tip na výlet: Objevte pohádková místa, která zaujmou malé i dospělé

Info ikona
Čertovy hlavy

Najít rodinný výlet, který bude bavit děti i dospělé, je občas úkol hodný mistra. Obzvláště to platí v momentě, kdy jsou zavřené zoologické zahrady, fun parky, muzea nebo aquacentra. Přesto neztrácejte naději, protože existuje mnoho procházek přírodou, které jsou natolik atraktivní, že zaujmou děti, teenagery i dospělé.

Dělají se vám mžitky z pomyšlení, že další víkend strávíte za zdmi bytu? Máte pocit, že jste vyčerpali zásobu deskových her? A nevíte, jak doma zabavit děti? Nejlepší, co můžete udělat, je vyrazit na rodinný výlet, během kterého si odpočinete od všedních starostí, a zároveň zabavíte své ratolesti a užijete si společně strávený čas. Dobrou zprávou je, že Česká republika je prošpikovaná zajímavými místy, které mohou zaujmout malé i velké. Pokud navíc s sebou do batohu přibalíte skvělou a zdravou svačinku, pak máte o úspěch postaráno.

Kočičí hrádek

Zatímco hrady a zámky jsou zavřené, pohádkové zámky mají stále otevřeno. Řeč je o Kočičím hrádku, který pro své děti vybudovala v letech 1898 až 1901 hraběnka Vilemína Auerspergová. Romantická miniatura hradu zaujme především nejmenší děti, které budou mít pocit, že právě dobyly středověký hrad. Vzhledem k tomu, že se Kočičí hrádek nachází v lese, doporučujeme rytířské boty vyměnit za sportovní obuv. P.S. Pokud se na Kočičí hrádek vydáte v letních měsících, můžete ho doplnit o návštěvu Slatiňanského zámku.

KUDY? Ke Kočičímu hrádku se vydejte zámeckým parkem, následně pokračujte po asfaltové silnici až dojdete k lesu. Tam odbočte vpravo a běžte směrem ke stavení Švýcary. Poté se řiďte ukazatelem, který vás nasměruje na lesní pěšinu k danému místu. 

Les Prašivice

Pokud žijete poblíž Klatov, pak se vydejte do lesa Prašivice, uvnitř kterého objevíte zříceninu hradu Ballymotte.  Hrad si kolem roku 1840 nechal postavit hrabě Eduard Taaffe, který pocházel z Irska. I když toho z hradu příliš nezůstalo, těšit se můžete na jeho bohaté okolí. V blízkosti zříceniny se totiž nachází kamenná zvířata jako drak a želva či tajemně vyhlížející jezírko. Ideální výlet pro všechny milovníky kouzelných míst.

KUDY? Nejlepší cesta do lesa Prašivice vede z městečka Nalžovské Hory. Zaparkujte tedy v centru města a následujte modrou turistickou značku, která vás dovede až do lesa. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu
Mohlo by se vám líbit

Čertovy hlavy

Už dávno neplatí, že čerta můžou vaše děti spatřit pouze v prosinci. Naopak, čertovy hlavy v nadživotní velikosti jsou celoročně k vidění v borovém lese nad obcí Želízy v okrese Mělník. Unikátní, i trošku děsivé, dílo vytvořil český sochař Václav Levý mezi lety 1841 až 1846. Ať už procházku k Čertovým hlavám pojmete jako zábavu nebo ďábelské varování, věříme, že si výlet společně užijete.

KUDY? Ideální cesta vede po modré turistické značce od obecního úřadu v Želízech.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Pohádková stezka

Procházka lesem, která je plná zábavy a dobrodružství? Tak zní sen dětí i rodičů, který se stane skutečností v královéhradeckých lesích. Právě tam vznikla zajímavá Pohádková stezka plná příběhů, lesního ponaučení, a především pohádkových bytostí, které vytvořila výtvarnice Marta Pohnerová. Dobrou zprávou navíc je, že celá trasa je přibližně 2,5 kilometrů dlouhá, a tak ji bez problému zvládnete i s menšími dětmi. Odměnou vám bude pohled na draka Větvičku, borůvkovou vílu nebo muchomůrku.

Kudy? Vaše putování odstartuje od Mazurovy chalupy, která se nachází poblíž Hoděšovic.

Bystřický park miniatur

V České republice nemáme mnoho parků, které by se zaměřovaly na miniaturní kopie historických budov. Bystřický park miniatur ale dokazuje, že modely hradů, klášterů a dalších památek v poměru 1:50 si bezpochyby zaslouží pozornost. Tento park miniatur navíc neodráží skutečnost, nýbrž stav památek ve 14. a 15. století v okolí Svratky. Spatřit můžete klášter Porta Coeli, hrady Skály, hrad Pernštejn, Dalečín, Aueršperk či Pyšolec.

Kudy? Nejrychlejší cesta k miniaturám vede od zimního stadionu v Bystřici nad Pernštejnem. Po cestě nejprve potkáte sochu zubra, a následně dorazíte k Bystřickému parku miniatur. 

Zobrazit příspěvek na Instagramu
Mohlo by se vám líbit