Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Kamala Harrisová: Příběh ženy, o které mluví celý svět

Info ikona
Kamala Harris

Jenom sotva bychom ve Spojených státech amerických našli ženu, o které se mluví více než o Kamale Harrisové. Právnička, demokratická politička a nyní i kandidátka na viceprezidentku patří k nadějím americké politické scény. Kdo ale Kamala Harrisová doopravdy je?

Spojené státy americké nezažívají šťastný rok. Bídná zahraniční politika, vysoké ztráty na životech během pandemie koronaviru a následná brutální smrt George Floyda vyvolává dohady o tom, zda Donald Trump v roli prezidenta nezklamal. Z toho těží především prezidentský kandidát Joe Biden, který své šance na získání křesla v Oválné pracovně zvýšil 11. srpna. Tedy v den, kdy oznámil, že v případě prezidentské výhry se viceprezidentkou Spojených států stane Kamala Harrisová. 

Ostrá právnička, která vzdala boj o Bílý dům

Kalifornská senátorka Kamala Harrisová disponuje úctyhodným životopisem. Nejprve pracovala jako okresní státní zástupkyně v San Franciscu, následně se ujala postu ministryně spravedlnosti Kalifornie z titulu nejvyšší státní zástupkyně a v roce 2016 se stala teprve třetí senátorkou za stát Kalifornie. Kamala Harrisová své politické ambice ukázala také v lednu 2019, kdy oznámila, že bude kandidovat v prezidentských volbách 2020. O necelý rok později svou kandidaturu stáhla, a tudíž se nezapojila ani do primárních voleb. Další zlom přišel na začátku letošního srpna. Demokratický kandidát na prezidenta Joe Biden, který se už v minulosti zavázal, že viceprezidentské křeslo svěří ženě, se po týdnech čekání konečně vyjádřil. Jeho volba padla právě na Kamalu Harrisovou. 

Pětapadesátiletá senátorka se tak znovu dostala do hledáčku všech, kteří touží po změně. Jistě tomu napomohl i fakt, že Kamala Harrisová má jamajské a indické kořeny, tudíž sama bojuje proti rasismu a podporuje pozitivní diskriminaci. V minulosti se také vyjádřila k podpoře „sanctuary cities“, tedy azylových měst. I když by se mohlo zdát, že svými názory patří Harrisová v Demokratické straně k levému křídlu, ve skutečnosti zastává spíše pragmatický střed. 

Info ikona
Kamala Harris

Obama tleská, Trump zbrojí

Nominace Kamaly Harrisové na post viceprezidentky vyvolala debatu nejen mezi obyvateli Spojených států, ale samozřejmě i mezi politiky. Bývalý prezident Barack Obama se nechal slyšet, že Kamala Harrisová je na práci viceprezidentky více než připravená. Slovy chvály nešetří ani Hillary Clintonová. "Už se osvědčila jako neuvěřitelná státní úřednice a vůdkyně. A vím, že bude silným partnerem pro Joe Bidena," napsala ke svému twitterovému příspěvku. Opačný postoj zaujímá současný prezident Donald Trump, který Harrisovou označuje za rozvracečku Ameriky. 

Nechme se tedy překvapit, zda Joe Biden zvítězí v listopadových volbách. Pokud ano, můžeme se těšit na Kamalu Harrisová coby první afroameričanku v roli viceprezidentky. 

ČTĚTE TAKÉ: 5 žen, které změnily váš život a vy je možná neznáte

Info ikona
Zářijová Marianne

POŠTOVNÉ ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.