Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Karlovarský dortík, který vám zvedne náladu

Dopřejte si pořádnou dávku kvalitní čokolády. Zvýší vám hladinu endorfinu a zažene všechny splíny.

Anonymous | 5. 08. 2018

Máme pro vás jeden sladký tip, jenž vám vykouzlí úsměv na tváři. Říká se mu Karlovarský dort podle lázeňských oplatek, ze kterých je vyrobený nebo taky pišingr dort, populární v Německu a Rakousku.

Výroba oplatek byla známá v každé domácnosti v Karlových Varech a okolí už před rokem 1800. Touto dobrotou hýčkali své hosty hlavně majitelé penzionů. Nejznámější byla klasická oříšková příchuť a až později přibyly další druhy.

Váš Karlovarský dortík si ale můžete poskládat z jakýchkoliv oplatek. My jsme vrstvili čokoládovou na oříškovou a výsledek byl báječný! Ostatně přesvědčte se sami.

Příprava je snadná a rychlá. Musíte si jen uvařit pudinkovo-čokoládový krém a natřít ho vrstvu po vrstvě na oplatky. Následně zalít vše vrstvou hořké čokolády a posypat vlašskými ořechy. Pak čekat nejlépe celou noc a až se ráno probudíte, budete mít připravenou tu nejlepší endorfinovou a navíc stylovou snídani. Tento dortík, i když to tak na první pohled nemusí vypadat, umí být totiž i překvapivě elegantní!

dort

Přísady:

8-10 oplatek (bez náplně nebo s náplní)

Krém:

100 g cukr moučka

100 g máslo

20 g kakao

2 velké lžíce smetany ke šlehání (33%)

1 balíček čokoládového pudinku

1/2 l mléka

poleva z hořké čokolády

půlky vlašských ořechů na zdobení

Postup přípravy receptu:

Pudink uvařte podle návodu na sáčku. Cukr smíchejte s kakaem a přidejte do pudinku. Nechte vychladit. Máslo vyšlehejte do pěny a vmíchejte ho společně se šlehačkou do pudinku. Krémem potřete oplatky a naskládejte je na sebe. Poslední oplatku přelijte čokoládovou polevou a ozdobte půlkami vlašských ořechů. A je to! Teda jen s konzumací musíte pár hodin počkat. To aby byl dortík pěkně vláčný a dal se dobře krájet.

Autorka textu: Dominika Bártová

 

ČTĚTE TAKÉ: 3 zdravé a rychlé recepty na snídaně, když ráno nestíháte