Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

KATKA ŘÍHOVÁ: Elektromobil je životní styl

Nastává doba elektrická. Automobilů na elektřinu, které se tichounce prohání po silnicích, je čím dál víc. I moderátorka a zpěvačka Katka Říhová jedno takové má, je jím Hyundai Kona Electric, který se od března stane prvním elektromobilem vyráběným v České republice. Podle všeho si ho nemůže vynachválit. Jaké u něj vidí výhody i nevýhody, jaká je řidička a co nejraději poslouchá při jízdě za hudbu?

Promotion | 11. 02. 2020

Jste majitelkou Hyundai Kona Electric. Proč jste se rozhodla mít plně elektrický automobil?

Rozhodl o tom osud. Dostala jsem nabídku si tento vůz vyzkoušet a přes počáteční obavy ze vstupu do neznámých vod (nebo spíš "proudů") jsem si tohle auto dost oblíbila.

V čem u elektrického auta vidíte výhody?

Elektromobil je především životní styl. Asi každého napadne ekologie, tedy že neotravujete vzduch sobě a spoluobčanům. Auto je tiché, nesmradlavé a navíc velmi "živé" – to mě hodně překvapilo, že s elektřinou strašně rychle zrychlíte. Oceňuji to hlavně při předjíždění. No a na prvním místě je samozřejmě parkování zdarma na modré zóně kdekoli po Praze. A abych nezapomněla, neřešíte takové nepříjemnosti jako jsou výměny olejů nebo zanesené filtry.

V čem naopak nevýhody?

Musíte plánovat. Dobíjení vám zabere zhruba hodinu času a je tedy třeba si dobře rozvrhnout kdy a kam se vydáte nabíjet, pokud tedy nevlastníte garáž a nenabíjíte přes noc. Já využívám nejčastěji rychlonabíječku v Michli a během nabíjení chodím na oběd nebo na nákup.

Jak často ho dobíjíte?

Pokud necestuji nikam daleko a využívám auto jen na denní popojíždění po Praze, stačí mi nabíjet jednou za dva týdny. Díky rekuperaci se vám auto při brzdění samo dobíjí, takže po Praze je to vlastně jedna velká rekuperační jízda.

Pr

Je v České republice dostatek dobíjecích stanic?

Zatím jsem neměla problém s tím, že bych jela někam, kde bych byla nervózní z toho, že nemám kde dobít. Jak jsem už říkala, je třeba si delší cesty plánovat. Když jedu například delší trasu a vím, že po cestě potřebuji dobít, udělám si zastávku třeba u mekáče s dobíjecí stanicí.

Kolik kilometrů najedete na jedno nabití?

Na jedno nabití můžete ujet i přes 400 km, já ale většinou nabíjím na 300 km, to totiž zabere jenom hodinu času a většinou mi to na mé cesty bohatě stačí.

Ženy hodně řeší, jak auto vypadá, jestli se jim líbí barva, design, apod., patříte mezi ně?

Vzhled auta řeším až na prvním místě. Ne vážně, moc by mě asi nebavilo jezdit v autě, které se mi nelíbí. Je to jako s oblečením, v hezkém se cítíte dobře a pokud víte, že vám to sluší, cítíte se sebevědoměji. S autem to mám podobně. Když někam přijedu, baví mě vystoupit z hezkého vozu.

Na vašem Instagramu píšete “Nejlepší vynález 21. století je suchej šampon a vyhřívanej volant,” (vyhřívaný volant vám upřímně závidím), jaké další “vychytávky” máte na Hyundai Kona ráda?

Teď v zimním období je vyhřívání volantu a sedaček první věc, na kterou se po ránu na cestě do práce upřímně těším. Další z technologických vychytávek mého vozu je bezdrátová nabíječka na mobil a rozhodně parkovací senzory a zadní kamera. Sice se mi při parkování vždy rozsvítí nápis: "Nespoléhejte se pouze na zadní kameru", ale něco vám řeknu, já na ní dost spoléhám.

Kde jste byla nejdále autem?

Nejdelší trasu jsem si střihla hned 1. ledna letošního roku, kdy jsem se vracela po Silvestru ze Špindlerova Mlýna do Prahy, jenže jsem to musela vzít přes České Budějovice, kde jsem vyzvedávala psa. Takže to byla docela štreka s celkem dvěma zastávkami u dobíjecí stanice.

Co vy a řízení? Panuje mýtus, že ženy jsou horší řidičky, co si o tom myslíte?

Ženy jsou perfektní řidičky. Jenom občas děláme nepochopitelné manévry a situace prostě řešíme jinak než muži. Přesto ale podle mě řídíme bezpečně a zbytečně neriskujeme. Možná občas neumíme parkovat, ale s tím mi v případě mého vozu naštěstí pomáhají parkovací senzory.

Jak byste hodnotila řidiče a řidičky v ČR? Vládne u nás na silnicích podle vás bezohlednost nebo máte dobré zkušenosti?

Tak s klidným svědomím můžu říct, že jsme určitě lepší řidiči v porovnání s tím, co jsem měla možnost vidět v Asii. My nejen že pravidla silničního provozu máme, ale my je více méně také dodržujeme. Ale jinak je to prostě jako v životě, potkáte spoustu milých, případně nápomocných lidí/řidičů, ale i spoustu individuí, nad kterými v lepším případě zakroutíte hlavou, v tom horším si na ně zanadáváte.

Děláte i nějaké jiné „eco friendly“ kroky, kromě toho, že máte auto, které neprodukuje žádné emise?

Nejsem ekofanatik nebo jak se dnes říká – ekoterorista. Poslední dobou se ale snažím omezovat nákupy oblečení (nebo na to alespoň myslím). Někde jsem četla, že na výrobu jednoho trička se spotřebuje až 2700 litrů vody. A když pak vidím, kolik toho mám ve skříni a přesto "pořád nemám co na sebe", snažím se nad těmi nákupy víc přemýšlet. Jestli ty věci opravdu potřebuji a unosím je.

A na závěr, jakou v autě nejraději posloucháte hudbu?

V autě poslouchám poslední dobou nejvíc mluvené slovo, tedy podcasty nebo audioknihy. Po těch hodinách práce v rádiu si docela ráda od hudby odpočinu. Ale když mám chuť na nějakou muziku, zapnu si přes Spotify třeba Duu Lipu, Lady Gaga nebo Aliciu Keys. Co se muziky týče, jsem dost na holky.

 

Další informace o vozech Hyundai naleznete ZDE.