Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Kde se budete v roce 2013 určitě bavit?

Filmy, festivaly všeho druhu, muzea... co se chystá a co bude stát za to? Ptali jsme se vás na Facebooku a stejnou otázku jsme položili i svým známým, kolegům a přátelům. Zde jsou tipy, které se nám sešly.

Redakce Marianne | 17. 01. 2013

Od 24. ledna bude na plátnech Lincoln

Spielberg natočil nový film, který v lednu přijde do českých kin. Na Zlatých glóbech sice neuspěl (získal jen jeden, i když měl sedm nominací), ale na Oscarech to prý bude určitě lepší, tvrdí odborníci. Spielberg se tentokrát pustil do historického tématu, učaroval mu Lincoln, který bojoval za zrušení otroctví. Máte rádi velké ideály a boj za ně vás dokáže vždy dojmout? My rozhodně ano, takže na Lincolna vyrazíme a děkujeme za tip čtenářce Žanetě.

lincoln

Od 14. února můžete do kina na Lásku

Film rakouského režiséra Hanekeho už posbíral spoustu ocenění, například hlavní cenu na festivalu v Cannes, čtyři evropské ceny, pět nominací na Oscara a další. Bez ohledu na ceny je to ale především hodně silný příběh, který vám bude v hlavě rezonovat ještě celé dny a týdny… Vypráví o lásce, ovšem ne o nějakém mladistvém zamilování, ale o hluboké lásce dvou stárnoucích manželů, hudebních virtuosů, jejichž krásný vztah osudově poznamená moment, kdy jeden z nich vážně onemocní. V hlavních rolích herečka Emmanuelle Riva a hvězda francouzského filmu Jean-Louis Trintignant. Tip máme od čtenářky Evy.

laska

23. února se utká Sníh a oheň

 Mezi Pancířem (1214 m) a Weissovou loukou se jezdilo na lyžích mnohem dříve než na Kandaharu a Hahnenkammu. V roce 1911 se zde konal dokonce mezinárodní závod. A několik nadšenců, kteří ctí retro lyžování, napadlo, že ho obnoví. Jezdí na naprosto stejném místě jako tehdy. Od dvanácti se s nimi můžete potkat na Weissově louce. O akci nám napsala Tereza. Díky, díky.

lyze2

23. března se vydejte Ze sklepa do sklepa

 Velkobílovičtí vinaři pořádají každý rok putování z jednoho sklípku do druhého a koštují své víno. Takže pokud jste vyznavači moravských hroznů, nenechte si tuhle akci ujít. Vstupné je sice trochu vyšší, platíte 1000 Kč, ale zahrnuje dopravu, mapu (abyste jednotlivé sklepy našli), katalog moků, které můžete ochutnat, a kupony na ochutnávky. Zdravíme na Moravu, odkud nám tip poslala Lenka.

vino

26. dubna si zazpívejte We Will Rock You

 Naše čtenářka Dana se těší na muzikál s písničkami Freddieho Mercuryho, který do pražské O₂ areny přiveze britský soubor v čele s režisérem Benem Eltonem. Kritici a odborníci na něm chybičky sice našli, scénář je podle nich jednodušší, všichni protagonisté také nejsou dokonalí, dalo by se prý polemizovat i o výběru a zařazení jednotlivých písní, ale… pokud si dokážete užít hudbu Queenů, poddat se příběhu a nadchnout se pro rock, určitě si muzikál užijete stejně jako Dana.

we-will-rock-you-03

17. května startuje Festival muzejních nocí

Muzejní noci jsou u nás už tradiční. Konají se po celé republice a data se liší město od města. Pražská muzejní noc bývá jedna z posledních, letos je naplánovaná na 8. června. Často se nezapojují jen muzea, ale také galerie, kavárny nebo divadla. A na co se můžete těšit? Na speciální program, který je každý rok jiný. Často si sáhnete na exponáty, které jsou jinak pečlivě ukryty za sklem. Popovídáte si s muzejníky o jejich práci i specialitách v jejich sbírkách. Ukážete dětem, že muzea mohou být zábavná. Jednotlivé instituce pro ně chystají představení, soutěže nebo workshopy. Za tip děkujeme Pepovi z Hradce Králové, tamní muzeum letos připomíná sté výročí otevření Kotěrovy muzejní budovy a celý rok se bude tomuto architektovi věnovat. Samozřejmě na něj nezapomenou ani během muzejní noci. Fotografie je z Moravské galerie z Brna.

Moravska_galerie_-_muzejni_noc_2007

24. května bude Noc zasvěcená kostelům

 Podobně jako muzea i kostely zvou jednou za rok své návštěvníky na prohlídku v noci. Noc kostelů se hodně podobá Festivalu muzejních nocí – speciální program, koncerty, přednášky, soutěže pro děti. Dozvíte se hodně zajímavostí a dostanete se i do prostor, kam je jinak přístup přísně zakázán. Zkrátka organizátoři opět hrají na notu tajemna. Takže pokud máte chuť na trochu kultury potmě a v kulisách kostelních zdí… Na akci nás i vás láká čtenářka Hanka z Prostějova.

noc_kostelu

23. července se odvažte na koncertě Depeche Mode

Jeden speciální tip od a pro naši šéfredaktorku Zuzanu a blogerku Andreu. Pokud stejně jako ony zbožňujete Depešáky, tak si hned teď běžte koupit vstupenku na jejich červencový koncert. Už jsou v prodeji a podle našich redaktorek půjdou na dračku, protože si nedokážou představit, že by tuhle boží skupinu neměl někdo rád stejně jako ony.

koncert

27. července ukažte, co umíte, na Horalských hrách

Pokud budete mít chuť na trochu pohybu a zároveň si zkusit něco netradičního, vyrazte v červenci do Rokytnice v Orlických horách. Zdejší Clan Orlických Horalů pořádá Horalské hry. Soutěží se například v hodu kládou, kamenem nebo balíkem slámy do výšky. Připomíná vám to něco? Nám skotské hry. Do Rokytnice přijede dokonce i dudácký band! Lucie, která nám akci doporučila, prý ručí za to, že se zabaví děti i dospělí.

lyze

7. září zveme na Maloskalský jarmark

Jak už název napovídá, tahle akce se koná na Malé Skále (mezi kopci, mezi lesy, v tamní úžasné přírodě) a jde o pravý nefalšovaný jarmark, na kterém potkáte hrnčíře, kováře, ale také pekaře, výrobce zavařenin, sýrů a dalších zdejších pochoutek. Malá Skála každý rok ukazuje to nejlepší, co může nabídnout, a také nabízí k ochutnání. O této akci loni na našem serveru psala Ivana Skokanová a i letos nám tuhle akci připomněla a doporučila právě ona. 

jarmark.2011