Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Když chceš, můžeš! Nejznámější česká mecenáška oslaví 100 let ve velkém stylu

Meda Mládková zasvětila celý svůj život českému umění a umělcům, kteří v minulém režimu nemohli vystavovat. Příští rok tuto výjimečnou ženu čeká významné životní jubileum, které završí velkolepé divadelní představení, jenž vzniklo jako pocta jejímu přínosu české, ale i světové kultuře. Hlavní roli přijala herečka Tatiana Vilhelmová.

Dominika Bártová | 5. 12. 2018

Autorkou scénáře je Daniela Šteruská, která hru napsala na motivy knihy Ondřeje Kundry Meda Mládková – Můj úžasný život a zaznamenala v ní průřez života Medy Mládkové od 14 let do dnešních dnů. Režie hry se ujala zkušená divadelní režisérka Adéla Laštovková Stodolová. Scénografii připravila Lucia Škandíková a návrhy kostýmů Tereza Kopecká. 

Meda Mládková se celý svůj život řídí mottem: Když chceš, můžeš! Což naprosto věrně vystihuje její odhodlání. “Kolika z nás se totiž někdy zdá, že už nemůžeme dál, přetrvává v nás lenost a letargie. Nevěříme vlastním projektům či snům. Paní Mládková prožívala své mládí v mnohem náročnější době a vždy se rozhodla pro řešení, které pro ni znamenalo splnění jejich vizí a snů. Někdy to bylo pro dobro všech, jindy zase na úkor někoho, kdo na takovou silnou energii nebyl připravený. Vždy to však odráželo její energickou osobnost. Proto nás tolik naplňuje radostí možnost zaznamenat a představit její život širší veřejnosti a zároveň jí tímto způsobem věnovat dárek k neuvěřitelným 100. narozeninám," uvedla za organizátory představení producentka Daniela Šteruská, která úzce spolupracuje se spoluorganizátorem projektu Museem Kampa.

Právě díky nezkrotné energii a zarputilosti se Medě Mládkové podařilo vybojovat zchátralou budovu Sovových mlýnů na Kampě pro muzeum, které se stalo domovem rozsáhlé sbírky českého a středoevropského moderního umění v hodnotě mnoha set milionů korun

Divadelní představení Meda bude mít premiéru 24. června 2019 na nádvoří Musea Kampa, kde se během léta průběžně odehrají všechny následné reprízy. Derniéra je naplánována na den 100. narozenin Medy Mládkové, tedy na 8. září 2019.  

táňa
V roli Medy Mládkové bude herečka Tatiana Vilhelmová. 

Vstupenky budou v prodeji již od 1. prosince 2018. Součástí představení budou instalované překladatelské titulky, které umožní hru sledovat i zahraničním divákům.

Museum Kampa – Nadace Jana a Medy Mládkových připravuje v souvislosti s oslavou stých narozenin Medy Mládkové, zakladatelky této instituce, celoroční blok akcí, jehož součástí budou výstavy, tematické programy a zmiňované divadelní představení. Zdrojem pro rozsáhlou sérii akcí je život významné mecenášky moderního umění a hlavně její názory a postoje. Smyslem programů je ukázat jednotlivé životní etapy Medy Mládkové a skrze ně přiblížit dobovou atmosféru, politickou i společenskou situaci. Láska k výtvarnému umění a schopnost ho zprostředkovat veřejnosti pak všechny tyto programy rámuje.

Související články

Móda

<span>Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback</span>

Kožená saka i šaty ve stylu Kate Moss: 5 trendů z 90. let, které hlásí comeback

Móda

<span>Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?</span>

Nadčasové trenčkoty, zdobené korzety i vysoká krejčovina. Co nás nadchlo na MBPFW?

Móda

<span>Hudební festival, nebo módní přehlídka? Nejlepší trendy z letošního ročníku Coachelly</span>

Hudební festival, nebo módní přehlídka? Nejlepší trendy z letošního ročníku Coachelly

Móda

<span>Nejkrásnější kabelky na telefon: Trendy módní doplněk, který ozdobí každý outfit a uvolní vám ruce </span>

Nejkrásnější kabelky na telefon: Trendy módní doplněk, který ozdobí každý outfit a uvolní vám ruce