Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Když jsou dárky dávno rozbalené

Vaření má až na druhém místě, výsledky většinou na jedničku. Tereza Willoughby z vás udělá hvězdu kuchyně, přestože vaše ambice u sporáku nekončí.

Ivona Šouralová | 9. 12. 2016
Foto: Robert Tichý
 
Lednová čísla magazínů vycházejí ještě před Vánocemi, a tak se v nich povinně vystřelují rachejtle a čechrají účesy. Oslava ale končí už polknutím novoročního acylpyrinu. Ve svátečním deliriu proto oceňuji jídla, kterým večer sluší koktejlky, a druhý den je snadno převleču do domácích tepláků. Právě na přelomu roku tak začala moje láska k masovým koulím. Jsou univerzální, přidáte je kamkoli. Mám irského manžela, a tak vím, že slavení po irsku má rozměry velkého tácu s masovými koulemi a lepkavými párečky, který koluje po hospodě. Všední i slavnostní večírek s Irem obnáší trochu politiky, trochu pasivního sportu, hodně masa a ještě víc alkoholu. Irové ale nepijí víc než Češi, jen pijí rychleji. Z divokých kombinací lihovin a vína jsem vám vybrala ty, které zároveň neodbourají vaši důstojnost. Ira ovšem malá nehoda nezaskočí, lakonicky ji setře hadrem. 
 
Když se stane nehoda
Na situace různého druhu jsem už připravená díky vrozenému pragmatismu. Stalo se mi, že u stolu čekali strávníci s dezertními vidličkami v rukách a roláda se mi rozpadla na nerolovatelné součástky. Pohled na skleničky, ze kterých jsem předchozí večer popíjela martini (ano, dávám si ho do větších pohárků, než je obvyklé), rychle rozhodl. „Výborně, máme trifle,“ zanořil se o deset minut později Ian do výsledku. Každý průšvih má prokazatelně svoje jméno, které mu ztracenou eleganci vrátí. Ve skle naskládané vrstvičky různobarevných dobrot dělám od té doby ještě radši než dezerty v kuse. A když jsem si pekla svatební dort, měla jsem v záloze kýbl. Nebylo by cool rozdávat z něj porce velkou naběračkou? Ať vás leden taky ničím nepřekvapí!
 
Tereza Willoughby (30)
Novinářka s kolísavou snahou o optimismus. Žije v Praze, pracuje pro zpravodajství České televize a občas taky pro Lidové noviny a další. Za nejhorší považuje srážky s aktivním blbcem. Odpočívá od nich při krájení, vaření a pečení. Ráda dělá složité věci jednoduše, protože jich pak stihne víc. Vystudovala překladatelství, mediální studia a literární komparatistiku. Teď píše dizertaci. Vzala si Ira a spolu se přestěhovali k Žižkovské věži.
 
Celý článek si přečtete v lednové Marianne.