Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Když má práce smysl aneb Rozhovor s operátorkou krizové linky 1212

Na co se lidé v nouzovém stavu nejvíce ptají? A čím se sama operátorka, Vendula Kolářová, udržuje v psychické pohodě?

Paní Vendula Kolářová pracuje jako psycholog v ambulanci a u Zdravotnické záchranné služby. Hodně se také věnuje vzdělávání a nyní působí jako operátorka linky 1212. Tato krizová linka funguje od zavedení nouzového stavu díky spolupráci Ministerstva průmyslu a obchodu spolu se start-upem Mluvii. Poskytuje informace a rozcestník pro občany. Během největších náporů se uskutečnilo více než 13 000 hovorů za den.

Na co se volající nejvíce ptají? Vývoj dotazů se řídí podle toho, co právě akcentují média a o čem rozhoduje vláda. Takže, když vláda rozhodla o uzavření obchodů, lidé se nejčastěji ptali, co a kde mohou nakupovat, když se řešila výplata důchodů, dotazy směřovaly do sociální oblasti atp.

Jak vypadá váš běžný den?

Ráno po snídani připravím jídlo na oběd pro mé tři děti a nachystám jim věci, které ten den potřebují pro zvládnutí online výuky. Kolem osmé hodiny odjíždím do práce či pracuji z domova.  Během dne střídám pracovní aktivity – telefonické konzultace, skype konzultace a nyní už i osobní konzultace. Pracuji částečně z domova, částečně z psychologické ordinace. Po návratu domů dotahuji s dětmi věci do školy a řeším péči o domácnost.

Čím se udržujete v psychické pohodě?     

Snažím se střídat aktivity – práci a péči o rodinu. Věci, u kterých to jde, dělám venku na zahradě, chodíme bruslit a jezdíme na kole. Důležitý je pro mne také pravidelný spánek a častý telefonický kontakt s kolegy a přáteli.

Nabíjí vás vědomí, že pomáháte takto bezprostředně? 

Na krizových linkách pracuji jako psycholog ZZS už dlouho, takže akutní péči se věnuji naplno. To, že zpravidla vidíte rychlý efekt pomoci, je opravdu nabíjející, naše práce dává smysl.

Čemu se věnujete mimo krizové období?

Pracuji jako psycholog v ambulanci a ZZS, hodně se věnuji také vzdělávání.

Co považuje za důležité sledovat v tuto chvíli? Lidé jsou často přehlceni informacemi, čemu by měli věnovat pozornost nyní?

Doporučuji nečíst výkřiky médií, které jsou často matoucí, a věnovat pozornost věcem již jasně odsouhlaseným vládou. A zároveň nebýt zaskočen tím, že zítra to může být jinak.  Soustředit se na nejbližší týden, neřešit, co bude v létě.  Nemá smysl zabývat se věcmi, na které zatím není odpověď. Namísto neustálého sledování informací sledujte radši sebe, co vám dělá dobře, čím se můžete odreagovat, jak získat energii... zkrátka věnujte se psychohygieně.

Linka 1212 je bezplatná celostátní informační linka, která slouží jako základní informační linka a rozcestník pro občany. Tým ministerstva zdravotnictví doplnili dobrovolníci, přesto je ale stále přetížená. Hovorů operátoři linky 1212 vyřídí denně v průměru dva až tři tisíce.

Iniciativy dobrovolníků, firem i státu už několik týdnů sdružuje a podporuje platforma Spojujeme Česko, která linku představila.

Titulka

MARIANNE AŽ DO SCHRÁNKY S POŠTOVNÝM ZDARMA

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.