Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Kegelovy cviky: snadné cvičení k lepšímu sexu

Svaly pánevního dna, nebo Kegelovy svaly? Je to úplně jedno, protože jde o tytéž svaly. A jsou hodně důležité, protože podporují pánevní orgány, a pokud dojde k jejich oslabení, objeví se problémy v podobě nechtěného úniku moči a potažmo dojde i ke zhoršení sexuálních prožitků. Naučte se je cvičit a každý den cviky praktikovat.

Redakce Marianne | 12. 03. 2014


Význam svalů pánevního dna objevil už koncem čtyřicátých let minulého století americký gynekolog Arnold Kegel. Vymyslel soubor cvičení pro trénink těchto svalů, a jak se ukázalo, byla to naprostá ‚bomba‘, protože cvičící ženy poukazovaly na úžasné změny, a to i ve svém sexuálním životě. Později pak sexuolog Bryce Britton vydal o těchto svalech lásky knihu a právě tyto cviky doporučoval jako nejlepší cestu k orgasmu. Pravda, odborníci hlasitě křičeli, že je to nesmysl a že rozhodně nějaké cviky orgasmus nezaručí, na druhou stranu je však prokázáno, že posílené svaly sexuální prožitek opravdu zlepšují.

Proč byste je měla cvičit?

Když budou svaly pánevního dna silné, budete mít nejen lepší sexuální prožitky, ale také se pravděpodobně vyhnete nepříjemné inkontinenci, ke které velmi často dochází zejména po porodu. Silné Kegelovy svaly také ulehčí samotný porod a urychlí zotavení. Co se týče sexu – posílené svaly zvyšují prokrvení genitální oblasti, která je pak citlivější, a zlepšuje se i schopnost zvlhčení vaginy při milování. No a když se je naučíte opravdu dobře používat, poskytnete tak i větší uspokojení svému partnerovi.

Tip:

Při cvičení byste neměla používat břišní svaly. Můžete si to kontrolovat tak, že si položíte ruku na břicho těsně pod pupkem. Když ucítíte zpevnění, je to špatně, cvičení pak přerušte a zkuste to znova.

Cviky:

Hip Thrust

1303-better-sex-01

Tento cvik zlepšuje pohyblivost kyčlí a zvyšuje dynamiku a sílu. Lehněte si na záda, kolena pokrčte, přitiskněte paty k zemi. Zvedněte boky nahoru tak, aby vaše tělo tvořilo přímku od ramen ke kolenům. Pak pomalu stáhněte hýždě a vydržte deset sekund. Pak položte boky zpět k zemi, ale tak, abyste se nedotkla podlahy. Opakujte 12×.

Wall Sit

1303-better-sex-02

Tento izometrický pohyb posiluje svaly pánevního dna velmi intenzivně a je ideální pro ty, které vydrží ve složité pozici delší dobu. Postavte se téměř ke zdi (o zeď se nesmíte opírat!), pak udělejte dřep, kolena jsou v úhlu 90°, ruce předpažte. Vydržte asi 60 sekund.

Hip-Flexor Stretch

1303-better-sex-03

Toto cvičení podporuje také vaši flexibilitu. Klekněte si a jednu nohu přednožte, kolena jsou ohnutá v úhlu 90°. Trup držte ve vzpřímené poloze, ruce mějte v bok. Jemně zatlačte boky vpřed tak daleko, jak je to možné, trup udržujte stále vzpřímený. Vydržte po dobu 10–20 sekund. Opakujte na druhé straně.

Leg-Lowering Drill

1303-better-sex-04

Lehněte si na záda, paže roztáhněte do stran a obě nohy mírně zvedněte nad zem. Nohy udržujte těsně u sebe a soustřeďte se na svaly pánevního dna, nikoli na břišní svaly. Pak nohy pomalu zvedejte nahoru. Poté se vraťte do původní pozice. Opakujte 10×.

Ilustrace převzaty: http://www.womenshealthmag.com