Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Rozhovory

KLÁRA A JOSEF TROJANOVI: Příjemně komplikovaný život

Klára Trojanová Pollertová (47) hraje v novém filmu Cena za štěstí se svým synem Josefem (17). Jak se žije ve velké herecké rodině plné kluků a jak dobře se znají zrovna tihle dva?

Anonymous | 21. 12. 2018

Když jsme se domluvili na setkání u vás doma, čekala jsem šrumec, přece jen, máte čtyři děti. A zatím máme na povídání naprostý klid. Kde všichni jsou?

Klára: Manžel (herec Ivan Trojan, pozn. redakce) je doma, jedno dítě u kamaráda, druhé taky a nejstarší syn je v Brně, protože tam studuje.

Už s vámi nebydlí?

Klára: Ale bydlí! Jen je přes týden v Brně. Chtěl pryč, osamostatnit se a studovat žurnalistiku právě v Brně.

Koukám, že nejmladší syn tu má rozloženou písanku s úkolem. Pepo, cítíte nostalgii, když ji vidíte?

Pepa: Jo, hroznou! Byl jsem poslední ve třídě, kdo dostal pero. Moc jsem chtěl voňavé jahodové pero, a byl jsem tam jediný se smradlavou tužkou.

S prvňáčkem si užijete, ale nejstarší syn František už doma moc není. Kláro, jak jste jeho odchod mimo Prahu prožívala?

Klára: Je v Brně od září, takže je to opravdu nové. Ale ono to tak nějak vyplynulo. Kolikrát se něčeho děsím, a pak to přijde a je to úplně přirozené, ani není čas se nad tím pozastavit. Mám sklony k nostalgii a vzpomínání, takže si záměrně zakazuju přemýšlet o tom, jak byl František malej, teď je velkej a jak to strašně rychle uteklo. Prostě to tak je, život plyne.

Z velkých dětí má člověk úplně jiný typ radosti než z malých, že?

Klára: To určitě! Myslím, že se nám z nich povedlo vychovat muže, kteří jsou empatičtí, společenští, mají rozhled, smysl pro humor, zkrátka jsou z nich spořádaní občané. A to považuju za strašně důležité.

Ve filmu Cena za štěstí, pokračování kultovních Samotářů, hrajete mámu a syna. Čím se váš vztah na plátně liší od reality?

Pepa: Ve všech všedních věcech. Stejná je jen láska máma-syn, syn-máma a mateřský pud chránit dítě. Jinak je ta rodina úplně jiná než ta naše. Ale já jsem vlastně vůbec nevnímal, že mi mámu hraje moje máma. Bral jsem ji spíš jako herečku.

Jde to takhle odstřihnout?

Klára: Záleží na tom, v jakém vztahu ty postavy jsou. Kdyby tam mělo dojít k milostnému vzplanutí, jak si starší paninka nabrnkne zajdu, tak to si moc neumím představit. Ale v těchhle rolích to bylo úplně v pohodě. I já jsem Pepu brala jako kolegu.

Film je o současné podobě rodiny, která už není úplně tradiční. Vaše rodina naopak působí velmi tradičně. Vnímáte to tak i zevnitř?

Klára: Určitě! Jsem stará konzerva a lpím na...

...CELÝ ROZHOVOR NAJDETE V LEDNOVÉ MARIANNE.

Autorka textu: Simona Martínková-Racková

OBALKA

Související články

Rozhovory

<span>Dvě kamarádky se rozhodly změnit zákon, který může ovlivnit tisíce žen. Úspěch je nyní jen krůček od nich</span>

Dvě kamarádky se rozhodly změnit zákon, který může ovlivnit tisíce žen. Úspěch je nyní jen krůček od nich

Rozhovory

<span>„Mary Shelleyová předběhla svou dobu a možná je teď více inspirativní než kdy jindy,“ tvrdí autorka knihy Mary Anne Eekhout</span>

„Mary Shelleyová předběhla svou dobu a možná je teď více inspirativní než kdy jindy,“ tvrdí autorka knihy Mary Anne Eekhout

Rozhovory

<span>"Naučme děti vytvářet si zdravé hranice", říká psycholog Jakub Smetana</span>

"Naučme děti vytvářet si zdravé hranice", říká psycholog Jakub Smetana

Móda

<span>Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?</span>

Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?