Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Klára Kotábová v karanténě, den 16: Když nezbývá nic, než vtipkovat

„Však on vás ten humor přejde,“ strašila nás vždy babička, když jsme něco provedly, smály se jejím zákazům, zkrátka neposlouchaly, protože se nám nechtělo. Stokrát jsem si na ní v uplynulých dnech vzpomněla a za pravdu jí nedám. Nás Čechy humor nepřejde nikdy.

Klára Kotábová | 6. 04. 2020

Už historie mi dává za pravdu. Husité se smáli a vymýšleli vtípky na pomalé Zikmundovo vojsko, po bitvě na Bílé hoře také nikomu do smíchu být nemělo, přesto se vtipné zmínky o tehdejší době dochovaly. Protektor Heydrich označil Čechy za smějící se bestie, protože nenáviděl anekdoty a karikatury jimi vymyšlené. Na potravní lístky, na zákaz vycházení, politickou situaci a stav bojů na frontě… V historii by se našlo mnohem víc takových období, jistě máte také své oblíbené, které je pro vás důkazem, že Češi s pomocí humoru vydrží vše. Do dějin jistě jednou vstoupí i doba, kterou prožíváme dnes. A glosujeme ji vtípky na sociálních sítích.

Mám kamarádku, která nechápe, čemu se smějeme, když doba je zlá, já si ale rozumím velice dobře. Kdybych se nebavila, musela bych začít zobat antidepresiva, následně bych skončila u dr. Chocholouška. Doba vůbec není jednoduchá, s trochou humoru lze ale překonat i ty nejsvízelnější situace. Právě humor a nadhled je totiž to, co považují odborníci za nejlepší lék. Češi, když mají pocit, že věci jdou tak, jak sami nejsou schopni ovlivnit, tak se alespoň baví.

Znáte to jistě také. Nemůžete ovlivnit chování své tchyně, tak o něm s kamarádkami žertujete. Zlobí vás děti, tak při vyprávění o jejich schopnostech přisypete přiměřeně literární nadsázky – a najednou je vaše trápení snesitelné, úsměvné.

Kamarád psycholog tvrdí, že je humor právě tím kořením, které potřebujeme každodenně. Obzvlášť v těžkých situacích. Protože jak říká: „Kde je humor, je i šance, že to dobře dopadne.“

A má velkou pravdu. Představte si, že byste musela brát vážně všechny starosti, které se na vás valí. To, že jste přišla o práci, že se nezvládáte učit s dětmi, že vás během těchto dní opustil manžel, protože mu lezete na nervy. Co vám zbývá, než se životu smát a věřit, že bude líp? Smích a nadhled je obranným mechanismem každého zdravého organismu, tak se bavte. Tím, že nevíte, jak to celé dopadne, snažte se na každé špatné situaci hledat něco pozitivního. Ono to tam totiž vždycky je. Alespoň v mikro množství. Špetička. Kapička.

Proto doporučuju: Otevírejte a sledujte memy, sdílejte je a brouzdejte po sociálních sítích. Z toho, co po nich koluje, je zřejmé, že se lidé bojí stejně jako vy, jen umí pracovat s humorem a dokáží vás tedy pobavit. Čerpejte optimismu z jejich více či méně uměleckých výkonů. Nejdůležitější v dnešních dnech totiž je, aby vás ten humor nepřešel. Svou babičku jsme milovala, ale na její slova by dojít nemělo. Nikdy.

Tak ať jste zdraví!

Pokud to není nezbytně nutné, nevycházejte v současné době ze svých domovů - a to ani pro nové číslo Marianne. Časopis Marianne si totiž můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde