Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Klobouk dolů! Cizinci, kteří česky mluví lépe než kdejaký našinec

Info ikona
Cizinec

Mysleli jste si, že český jazyk není pro cizince atraktivní? Američané Gavin a Jennifer vám ukážou, že mluvit hezky česky dokáže i člověk, kterému v žilách nekoluje slovanská krev.

Říká se, že čeština patří k nejtěžším jazykům na světě. Skloňování, rody, pády a mnoho slovíček dělá z češtiny lingvistický oříšek, který dokáže rozlousknout málokterý cizinec. Pokud se ale člověk pustí do učení češtiny s chutí a nadšením, pak ji dokáže pokořit! Důkazem je Američan Gavin Roy či jeho krajanka Jennifer. Oba spojuje nejen perfektní čeština, ale také společný koníček, kterým je natáčení videí. Zatímco Gavin miluje jazyky a snaží se v každém videu ukázat své pokroky, Jennifer svou tvorbu zaměřila na porovnávání americké a české kultury.

Až po uši zamilovaný do češtiny

Sice mu v žilách koluje kapička české krve, avšak česky se v rodině Gavina Roye nikdy nemluvilo. Přesto se mladý Američan žijící ve Fort Collins rozhodl, že zdokonalí svou jazykovou výbavu a zkusí se naučit jazyk, který není románský. „Chtěl jsem úplně něco jiného, nějaký slovanský jazyk, ale nechtěl jsem se učit azbuku,“ vysvětluje ve svém videu, proč volba padla na češtinu. „Druhým důvodem je, že mám českou krev. V roce 1885 se mí předci odstěhovali z Čech do Ameriky. Pocházeli z Kladna a Písku a přestěhovali se do Clevelandu,“ dodává Gavin. A tak se 27. listopadu 2016 začal Gavin učit česky. Od té doby udělal obrovský krok dopředu, a především díky každodenní píli a odvaze mluvit s rodilými Čechy, má jeho čeština naprosto skvělou úroveň.

Své pokroky sdílí s fanoušky prostřednictvím youtube kanálu Tady Gavin. Právě tam naleznete jeho video hovory s Čechy a další videa, ve kterých Gavin zpívá české písničky, ochutnává ryze české dobroty nebo porovnává české a americké jazykolamy.

V Praze je podle Jennifer blaze

Zatímco Gavin se učí česky sám ve Spojených státech, Američanka Jennifer už osmým rokem bydlí v Praze. Za tu dobu se v češtině natolik zdokonalila, že jí nedělá problém natočit v našem rodném jazyce video. Ve své video tvorbě se zaměřuje především na kulturní rozdíly mezi Čechy a Američany, které následně vtipně glosuje. „V Praze bydlím už osm let a Češi jsou naprosto normální. Cítím se tady dobře. Minulé léto jsem se ale vrátila do Kalifornie a uvědomila jsem si, že to Američané jsou zvláštní,“ říká s úsměvem ve videu. Jennifer na youtube kanálu Dream Prague sdílí nejen videa v češtině, ale i v angličtině, neboť se cizincům snaží přiblížit život v České republice

Až se příště budete učit nové anglické slovíčko, nebo budete hudrovat, že nerozumíte anglickým titulkům, vzpomeňte si na Jennifer a Gavina. Dva Američany, kteří si český jazyk natolik osvojili, že jim nedělá problém plynulá konverzace s rodilým mluvčím. 

Mohlo by se vám líbit

Umíte česky? Nejčastější gramatické chytáky, které dělají vrásky dětem i dospělým

Uděláte gramatickou chybu výjimečně, nebo vyjímečně? Nejste češtinářský tip, nebo typ? A měli jste na základní škole z češtiny 1 nebo 1čku? Sami tušíte, že čeština je záludný jazyk, který dělá problém nejen zahraničním studentům, ale bohužel i samotným Čechům. Pojďme se proto podívat na zoubek nejčastějším pravopisným chybám.
marianne.cz