Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Knihy, které napsaly ženy nejen pro ženy

Pár dlouhých zimních večerů nás ještě čeká, a pokud už nemáte co číst, máme pro vás několik tipů na knihy, které stojí za pozornost, i varování, co podle nás nestojí ani za prolistování.

Redakce Marianne | 26. 02. 2013

Lilia Khousnoutdinová: Ženské příběhy, Cyklická cesta životem

Jak vzpomínáte na svou první menstruaci? Co pro vás znamená v životě sex? Jak jste vnímala početí svých dětí, těhotenství a porod? Co si myslíte o menopauze? Tyto otázky kladla Lilia Khousnoutdinová, dula, která vede ženské kruhy, účastnicím svých seminářů. Odpovědí jí byly příběhy, které sestavila do toho sborn

zenske_pribehy

íku. Ženský život ukazuje jako cyklus, kdy se s první menstruací mění dívka v ženu. S poslední menstruací to však nekončí, je jen vstupní branou k nové fázi našeho života. Některé příběhy jsou kratší, jiné delší, některé pobaví, jiné rozpláčou. U některých toužíte po pokračování, jiné stěží dočtete. Nepsali je profíci, ale ženy různých profesí a nadání. Ale všechny mají jedno společné: jsou velice osobní a intimní. Jejich autorky vyprávějí zcela otevřeně, a tak máte možnost přemýšlet sama o sobě. Měla jste štěstí, když jste svou první menstruaci mohla s maminkou v klidu probrat? Nebo jste ji jako většina žen vnímala zcela negativně? Musela jste se vyrovnat se samovolným potratem nebo interrupcí? Rozhodně nejste jediná, koho to trápí. Zkrátka pokud vás zajímá, jak to mají ostatní ženy s menstruací, těhotenstvím nebo menopauzou, zkuste zalistovat právě v této knize.

Hana Javorová: Modlitba za déšť

modlitba_za_destTahle kniha podle mě na dlouhé zimní večery rozhodně není. Autorka ji psala v Izraeli a já z ní cítím pomalou náladu tamních horkých dní. Nechte si ji na léto. K moři a letnímu línému opalování je jako dělaná. Děj se totiž ubírá tak nějak klidně, pomalu, až líně. Hana Javorová vypráví příběhy ze svého života, je jí čtyřicet, má dvě děti, čeká třetí a žije s manželem v cizí zemi. Přivyká tamní kultuře, učí se jazyk, objevuje Izrael. Popisuje své každodenní radosti a problémy. Pokud patříte mezi ctitelky příběhů založených na dialogu, kniha pro vás není, ale doporučit ji mohu všem, kteří se chtějí pozastavit nad obyčejnými věcmi, přemýšlejí o nich a rádi si přečtou úvahy někoho dalšího.

Fay Weldon: Po čem ženy touží

po_cem_zeny_touziPodle autorky bažíme po sexu, nakupování, čokoládě a občas i po něčem jiném. Kniha slibuje rady, jak se chovat, když se sexu nedostává, rodina se proměnila v peklo na zemi a vy se zase jednou pochopitelně neúspěšně pokoušíte zhubnout. Bohužel já musím říct, že mě tato publikace nenadchla. Některé rady možná stojí za úvahu, jiné jsou mi proti srsti natolik, že se ze mě asi nikdy fanynka Fay Weldon nestane. Nesouhlasím s ní v mnoha věcech a poté, co mi sdělila, že ženský orgasmus má být jen bonus, kvůli partnerovi bych ho měla předstírat, protože to tak dělají inteligentní ženy po generace a funguje to, se s ní loučím napořád. Tohle není autorka pro mě. Takže za sebe doporučit rozhodně nemohu.

Dagmar Březinová: V každém věku stát za hřích

Názor jsem v tomto případě měnila jako na houpačce. Nejprve jsem byla nadšená. Kniha, která se snaží ženám vysvětlit, ať hodí za hlavu předsudky a užívají si i po padesátce, stojí za pozornost. Autorka navíc radí z vlastní zkušenosti. Nepíše ji mladá holka, která jen teoretizuje. Výborně. Pak se mi dostala do rukou a trochu jsem se lekla grafiky v_kazdem_veku_stat_za_hrich– tolik druhů písem, tolik barev. V podstatě vypadá, jako když se snažíte vytvořit anonymní dopis ze slov vystříhaných z pestrobarevných časopisů. Nebuď konzervativní, okřikla jsem se v duchu. Bude se to rychle číst. A měla jsem pravdu. Četlo se to rychle, ale nejen díky grafice. Tak trochu tomu napomáhá i bezobsažnost. Tedy kniha obsahuje skutečně příběhy z autorčina života, ale nejsem si jistá, k čemu mi je číst si o jejích milencích a schůzkách s muži z internetové seznamky. Ponechme stranou, zda s jejími názory souhlasím, či nikoli, třeba do padesáti ještě změním na některé věci názor, ale jedinou radu, kterou jsem tam našla a kterou bych teoreticky mohla předat své mamince, je to, že se má hezky oblékat a nesedět doma, ale chodit ven. A to už podle mě ví a četla v desítkách jiných knih a článků.

Caitlin Moran: Jak být ženou

jak_byt_zenouKonečně mě nějaká kniha zase nadchla tak, že bych si ji přečetla i vícekrát. Chápu, proč se stala světovým bestsellerem, a hrdě se přidávám do řad fanoušků této britské feministky. Neříkám, že souhlasím s každým jejím slovem, ale jsem ráda, že někdo mluví nahlas o tom, že existují ženské chloupky (a ne jen ve spojitosti s depilací), že existuje i ženské prádlo větší než tanga a dá se nosit bez rizika vyhoštění z civilizované společnosti. Že i žena je tvor se sexuálními pudy, v pubertě objevuje své tělo a v dospělosti se může dívat na porno, pokud má chuť. Že mateřství je krásné, ale ne povinné, a že feminismus není sprosté slovo vhodné jen pro zapšklé ženy bez manžela a rodiny. Moranová je navíc vtipná a vypráví o svém životě s nadhledem. Zkrátka pokud máte chuť si přečíst něco zábavného a lehce provokativního, sáhněte po této knize.

Jaroslava Timková: Život je teď, Bea Benková – 21 dnů s ambasadorkou a koučkou výjimečných žen

zivot_je_ted_beaJaroslava Timková strávila s Beou Benkovou 21 dní. Povídaly si o všem možném, a tak vznikla kniha rozhovorů, která je nyní nově na pultech českých knihkupectví. Benková je koučka, která pomáhá ženám s jejich kariérou, ale v knize se nevěnuje jen tomuto tématu. Vypráví i o vztazích ve své rodině, s manželem, o vzdělání, dětství, trénincích, které absolvovala, a také o vonných esencích. V posledních letech změnila od základů svůj život. Proč a jak to udělala, zjistíte v našem článku nebo právě v této knize. Publikaci bych doporučila ženám, které rády čtou inspirující příběhy, ale zázračný recept zde nehledejte. Spíše mi přijde, že shrnuje řadu věcí, které jsem četla už jinde. Recept na štěstí si pro sebe ale stejně musíme najít každá sama, že?