Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Kancelář pro jednoho? Nová realita, kterou představili v Nizozemsku

Info ikona
Dutch Invertuals

Na začátku března jsme s nadšením odcházeli na home office, abychom o dva týdny později zjistili, že práce z domova není procházka růžovou zahradou. Na tuto patovou situaci ale zareagovala nizozemská designová společnost, která vytvořila kanceláře pro jednu osobu. Kanceláře, ve kterých se nemusíte obávat nákazy koronaviru nebo přítomnosti hladového manžela a řvoucích dětí.

Roušky, dezinfekce, sociální distancování nebo home office. Kdybychom letošní rok měli popsat několik slovy, pak rozhodně vyřkneme právě tyto čtyři pojmy. Obzvláště poslední slůvko, home office, je pro mnoho z nás stále aktuální téma. I když se na první pohled zdá práce z domova jako sen, poměrně rychle se může proměnit v noční můru. Své o tom ví především rodiče malých dětí, kteří při práci z domova mají problém oddělit pracovní život od života osobního.

Myslíte si, že tato situace nemá řešení? Opak je pravdou! Nizozemská designová společnost Dutch Invertuals vytvořila jedinečné kanceláře pro jednu osobu, ve kterých s poklidem můžete pracovat, aniž byste se museli obávat nákazy koronaviru

Drobné kanceláře pro každého

Teprve při práci z domova si mnoho lidí uvědomilo, jak zásadní roli při pracovním procesu hraje samotné prostředí. Zatímco u jídelního stolu inspiraci sotva najdeme, v krásné kanceláři s dokonalým výhledem je to jiná písnička. Právě proto se designové studio Dutch Invertuals rozhodlo postavit kanceláře pro jednoho člověka v Droomparken parku. „Největší inspiraci jsme čerpali z projektů, které byly zcela zakotveny v přírodním prostředí,“ řekl architekt Chris Collaris. 

Info ikona
Dutch Invertuals

Útulné kanceláře o šesti metrech čtverečních vynikají nejen vnější podobou, ale především interiérem. Uvnitř, kromě psacího stolu a pohovky k odpočinku, nechybí ani akrylová stěna, na kterou si člověk může zapisovat své nápady a postřehy. "Kanceláře jsou navrženy tak, aby v nich uživatelé mohli svobodně snít, hrát a tvořit," dodává architekt v rozhovoru pro web Dezeen. 

Info ikona
Dutch Invertuals

A co Česko?

Špatnou zprávou je, že v České republice zatím podobný projekt neexistuje. Pokud byste tedy chtěli využít kancelář pro jednoho, musíte se vydat do Nizozemska, kde už několik drobných kanceláří stojí. Zatím můžeme jenom hádat, zda tuto podobu na sebe vezmou kanceláře budoucnosti, nebo se jednou opět vrátíme do rozlehlých open space kanceláří. Momentálně to vypadá, že první možnost je správně.

ČTĚTE TAKÉ: Revoluce v pracovním životě! Nekonečný home office i čtyřdenní pracovní týden