Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Konec jedné lásky s sebou přináší začátek nové aneb Jak se vypořádat s rozchodem?

Info ikona
Rozchod

Zbortil se vám svět jen proto, že jste se rozešla se svým přítelem: Nesmutněte, právě se před vámi otevírá prostor pro to, abyste konečně našla někoho, kdo vás dokáže ocenit. Jenže jak se vyhrabat z bažiny smutku, která vás právě obklopuje?

Klára Kotábová | 8. 09. 2020

Je to jednoduché. Rozchody bolí a podle psychologů jsou jedním z nejstresovějších momentů v životě člověka. Kromě sdílení totiž řešíte i to, že jste najednou na spoustu věcí sama. Že se musíte poprat se situacemi, které jste dosud nezažívala. Třeba s tím, jak se vypínají pojistky v domě a podobné věci. Dobrou zprávou je, že nežijeme ve viktoriánské době a že ženy zvládají i činnosti, které jim byly ještě před pár lety zapovězeny, jako nevhodné. Jak vysvětluje kouč Jan Menděl: „Jistě, nejste v dobré situaci, ale jestliže jste zažila těžký rozchod, kdy jste byla vy tou, kdo byl opuštěn, podveden, zklamán, je třeba, byste se nesnažila emoce obelstít a začít ze dne na den žít, jako by se nic nedělo. Právě emocím je třeba věnovat obrovskou dávku pozornosti. Věnujte se tomu, co cítíte, ne praktickým záležitostem. Ty počkají, léčba vaší duše nikoliv. Což znamená jediné: Věnujte se sobě, ostatní počká.“ Zvládnuté emoce jsou tím, kdo vám prokáže neocenitelnou službu. Jak vysvětluje odborník: „Právě ony se postarají o to, že se z rozchodu plně uzdravíme a budeme schopni nového vztahu. Nemůžeme si ale diktovat, jak rychle má tento hojivý proces trvat, ani si vybírat, jaké emoce u něj chceme nebo nechceme cítit. Pamatujme, že po prvotním zranění, smutku a lítosti musí přijít oprávněný ohnivý hněv, který vysuší naše rány na duši a vytáhne nás z díry sebelítosti a role oběti. Kdo příliš rychle spěchá k odpuštění a chce se vyhnout vzteku, ten si zadělává na to, že z rozchodu nikdy nevyléčí.“

Je to váš život

Proto si dejte čas a neposlouchejte rady kamarádek a a ani rodičů, jak byste se měla cítit, kde na své životní cestě být. Co dělat a nedělat. Jde o váš život, vaše odpuštění a vaše vnitřní vyrovnání s nehodou, která se dá přirovnat k tomu, že vás právě přejel buldozer. Někdo má to štěstí, a byl, stejně jako člen zemědělského družstva ve filmu Vesničko má středisková, jen zatlačen do travin a hlíny, z čehož se poměrně rychle zvedl a oklepal, jiní měli, díky této životní tragédii doslova polámanou každou kůstku v těla. Proto hojivý proces po rozchodu není přenosný, nemá univerzální pravidla a hlavně, u jednoho může trvat den, u jiného celé roky. Je to ale právě vaše vnitřní nastavení, co vám v každém případě jednoho dne prozradí, že jste připraveni na nový vztah. Chcete se cítit milováni, víte, že člověk, který odešel si vás nezasloužil.

ČTĚTE TAKÉ: 5 známek toho, že se váš vztah nachází ve slepé uličce

Chce to čas

Klasik tvrdí, že nemáte litovat toho, kdo odešel: Ten nepoznal vaše kvality, neuměl s nimi pracovat a možná se jich bál. Vy litujte jen toho, že třeba nedáte příležitost někomu, kdo by výše uvedené zvládnul. A pozor: Až vám tedy bude vnitřně dobře a budete se cítit připraveni na další vztah, nemusíte to vytrubovat do světa. Ten, kdo bude chtít toto sdělení vnímat, si jej přečte. Ve vašem tělesném projevu, ve vašich očích. V tom, že doslova a do písmene vylezete ze své ulity, do které jste se se svou bolestí ukryla před světem. Není totiž většího zoufalce než toho, kdo čerstvě po rozchodu tvrdí, že je připraven na novou lásku. A de facto chce jen dokázat svému ex, že se bez něj obejde. Nemělo by vám být náhodou úplně jedno, co si o vás ten, kdo vás zradil myslí? Vy se starejte jen o sebe a ne o to, jaký instagramový dojem vyvoláváte.

Krutou pravdou je, že výše popsaným chováním neublížíte tomu, kdo odešel, ten už je stejně pryč. Přeskočením jakékoliv fáze resuscitace a rekonvalescence srdce ublížíte nejvíc sobě. Na to myslete, až budete chtít někomu dokazovat, jak skvěle se máte. Jde o vás, ne o to, co si o vás ostatní myslí!

Třebaže vám to teď nepřipadá, jednou opravdu nastane den, kdy vám váš ex bude úplně jedno a vy budete vědět, že jste připravena na partnerství, ve kterém budete doceněna. Přejeme, aby to bylo co nejdřív.

Ale jak praví čínské přísloví, liči příkazem dříve nedozraje!

Info ikona
Zářijová Marianne

POŠTOVNÉ ZDARMA

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.