Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Konverzační tip: Co dělat, když přichází trapné ticho?

Info ikona
konverzace

Shodou náhod jste se ocitli na letní grilovačce, na které znáte jenom hostitele. Po prvotním představení, duchaplném polemizování o letošním suchu a okomentování lahodného pohoštění, došlo k něčemu, čeho jste se nejvíce obávali – zastavila se řeč.

Jsou lidé, kteří nepotřebují žádné konverzační návody a z rukávu sypou jeden zážitek za druhým. Takoví lidé jsou ve společnosti obzvláště oblíbení, neboť v jejich přítomnosti nedochází k trapnému tichu. Pokud se ale objevíte ve skupině lidí, která nemá tohoto konverzačního boha, pak se jednomu při vymýšlení nového tématu mohou pěkně zavařit mozkové závity. Pro takové chvíle je ideální, když si vzpomenete na jeden z našich předchozích článků, ve kterém jsme psali o pravidlech small talku, tedy konverzaci, která se zaměřuje na jednoduchá a všemi oblíbená témata. Jenže pokud s (ne)známým člověkem máte strávit třeba i celý večer u jednoho stolu, musíte vyvinout ještě jednu iniciativu!

Neusnout na vavřínech

Obzvláště pokud jsme v kolektivu nových lidí, máme sklon k tomu, že se k danému tématu vyjadřujeme pouze my sami. Horoucně vyprávíme o našem víkendu, zatímco si v duchu připravujeme, jakým tématem navážeme. Tak moc se bojíme pověstné minuty ticha, až nedáme ostatním šanci k tomu, aby nám povyprávěli vlastní pohled na věc. To potvrzuje i průzkum zveřejněný v časopise Journal of Personality and Social Psychology, který ukázal, že většina lidí se při rozhovoru zaměřuje na sdílení vlastních názorů, namísto toho, aby se hlouběji zajímali o své komunikační partnery.

Podobně zajímavé byly i výsledky experimentu, který provedla Karen Huang, studentka Harvard Business School. Účastníci výzkumu měli svým konverzačním partnerům podat různorodý počet otázek. Někteří za celý rozhovor položili pouze čtyři otázky, jiní klidně i devět. Konverzační partneři následně rozhovor zhodnotili. Výsledek? Nejlepší ohodnocení získaly rozhovory, ve kterých bylo položeno nejvíce otázek.

Info ikona
Konverzace

Poslouchejte, ptejte se

Během rozhovoru nemluvte jenom o sobě, ale naopak se dotyčného vyptávejte. „Co si o daném tématu myslíte?; Máte podobnou zkušenost?; Stalo se vám to také?“ To jsou nejvděčnější otázky, díky kterým váš rozhovor bude svižně plynout a minuta ticha se nikdy nedostaví. Zároveň váš konverzační partner získá pocit, že se o jeho osobu doopravdy zajímáte, což může prohloubit vzájemné sympatie. Vnímat odpovědi a nebát se zeptat na další otázky, jsou základní kameny k příjemnému rozhovoru.

Zdroj: Journal of Personality and Social Psychology, nymag.com