Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Koupelna pro lepší zítřek

Manželé Kurelovi ze Svojetic potřebovali předělat koupelnu tak, aby jim ve stáří poskytovala maximální komfort a bezpečný pohyb.

Redakce Marianne | 18. 09. 2013

V ČEM BYL PROBLÉM

V domě bylo nutné předělat rozvody vody. Trubky byly zanesené a voda v koupelně pomalu přestávala téct. Tento stavební zásah byl motivem pro celkovou rekonstrukci. Majitelce už se nelíbily staré obklady a podlaha také potřebovala vyměnit. Dalším přáním bylo vytvořit místo pro pračku a předělat úložné prostory, protože ty původní sváděly ke schraňování věcí.  

NAŠE ŘEŠENÍ

Nejprve jsme odstranili původní bílé skříňky. Sloup s komínem dělící WC od umyvadla jsme prodloužili zděnou příčkou, která vytvořila niku pro pračku a police. Na zem byla položena velkoformátová dlažba, zdi jsme vymalovali omyvatelnými barvami. Vanu nahradil sprchový kout, který díky snadnému přístupu umožní volný pohyb při mytí.

Picture_10_copy_copyPicture_17

PŘED a PO

"Neradi uklízíte? Volte takové materiály, které vám doma ulehčí život." - interiérová designérka Lenka Hlaváčová

NÁKUPNÍ KOŠÍK

Proměna

Stavební práce 60 483 Kč

Koupelnové vybavení 41 250 Kč

Nábytek 11 999 Kč

Celkem 113 732 Kč

Dekorace

Celkem 9 315 Kč

Proměna + dekorace

Celkem 123 047 Kč  

Picture_11Picture_13

PŘED a PO

„Když vlastníte rodinný dům, máte v něm pořád co dělat. My ten náš předěláváme už skoro dvacet let,“ říká Eva Kurelová. „Koupelnu bychom možná vůbec neřešili, kdyby v ní nepřestala téct voda. S manželem jsme si tedy nakonec řekli, že když už se tu má jednou vrtat, tak proč rovnou nepředělat celou koupelnu, která se nám stejně zdála nemoderní a na stáří nepraktická.“ Naše kouzelnice přes koupelny Lenka Hlaváčová dostala na začátek dva hlavní úkoly – místo vany umístit sprchový kout a vytvořit úložný prostor, kam by se schovala i pračka. Přestože je koupelna poměrně úzká, a navíc rozdělená komínem, designérka přišla s několika řešeními. Jedním z nich bylo záchod úplně oddělit a zpřístupnit z chodby. Aby se pak ale člověk dostal do koupelny, musel by komplikovaně projít úzkou chodbičkou a to prostoru příliš nelichotilo. Zvítězila tedy varianta nechat záchod a koupelnu v jedné místnosti. I pro tu měla Lenka více variant. Například umístit sprchový kout tam, kde je teď WC, a to přesunout vedle umyvadla. Tím by se u okna vytvořil větší prostor a vešel by se tam i bidet. Majitelka však chtěla raději záchod oddělený od ostatního vybavení koupelny, aby poskytoval alespoň částečné soukromí. To Lenka ještě umocnila postavením zděné příčky napojené na zeď s komínem. Tím vytvořila zónu záchodu a zónu koupelny. Příčka navíc v zóně koupelny tvoří niku, do níž je umístěna pračka a police. Vanu vystřídal sprchový kout a plovoucí podlahu velkoformátové bílé dlaždice. Staré obkladačky šly tak nemilosrdně pryč a místo nich malíř použil na stěny omyvatelný nátěr.

Koupelna pro lepší zítřek