Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Krásná díky oleji

Kvalitní rostlinný olej nám prokáže službu nejen v kuchyni. Působí totiž blahodárně na naše zdraví a své využití má i v kosmetice.

Redakce Marianne | 14. 07. 2013

A věděly to i starověké civilizace, které olivový olej využívaly v pěstění těla. Zejména Řekové a Římané v kultu těla dosáhli až legendární úrovně. Milovali přírodu, a tak pro ně bylo naprosto přirozené sáhnout k tomu, co jim ze svého lůna nabízela.

V olivovém oleji spatřovali přírodní dar, který byl jejich vděčným pomocníkem při péči o vlasy, pleť i celé tělo. Také dnes se stále častěji vracíme k tradičním postupům a čím dál tím více upřednostňujeme přírodní produkty před těmi chemickými.

Zdraví zrozené z oliv

Při kosmetickém šlechtění dejte na kvalitní olivové oleje, vyzkoušet můžete například značku Kreolis či Minerva. Ty 37c6b26d7817bf8350aace5a6d4b4c1ctotiž obsahují vitamin E a díky svým antioxidačním účinkům pleť regenerují, napomáhají při zpomalování procesu stárnutí pokožky, stimulují imunitní systém, tlumí záněty a chrání kůži před nežádoucími účinky slunečního záření.

Vyzkoušejte také extra panenský olivový olej, který je lisovaný z prvního lisu zastudena. Jeho použití naleznete ve vlasové péči. Vlasy jsou po něm lesklé, hebké a zdravé. Poškozeným vlasům tato lázeň dodá potřebnou vitalitu a také preventivně působí proti třepení konečků. Blahodárně působí olivový olej i na kvalitu nehtů nebo jej lze využívat jako součást péče o suchou a popraskanou pokožku. Napustit si můžete třeba teplou lázeň, do které přidáte olivový olej.

Nedoceněná dýně

Jedinečnost dýňového oleje spočívá v obsahu velkého množství vitaminu E a nenasycených mastných kyselin. Zastoupen je v něm i vitamin A, vitamin C, zinek, selen, hořčík, fosfor a karoten. Nenasycené mastné kyseliny pomáhají v těle snižovat hladinu cholesterolu. Tím mírní riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, snižují riziko trombóz, zlepšují kvalitu kůže a zvyšují obranyschopnost. Dýňový olej se také často používá při kosmetických masážích, neboť způsobuje obnovu buněk a navrací pleti jas.

Dýňový olej se dá pro svoje zdraví prospěšné vlastnosti užívat i samostatně – stačí jedna lžička denně. Je také úžasným masážním prostředkem. Určitě si ho ale nechte i do kuchyně – díky jemně nasládlé chuti je výborný do dezertů a sladkých jídel. Vyzkoušet s ním můžete i štýrskou specialitu – špagety s pestem z dýňového oleje a semínek.

Vzácný argan

Marocký arganový olej je pravým klenotem mezi oleji. V čisté formě s ním můžete potírat obličej. Má vysoce hydratační účinky a velmi rychle se vsakuje. Jeho lehké složení tedy pokožku ani vlasy zbytečně nezatěžuje. Míříte-li na dovolenou do Maroka, určitě si nějakou lahvičku oleje přivezte, vaše tělo vám za ni poděkuje!

Arganový olej je také častou příměsí kvalitních vlasových produktů. My jsme si zamilovali například péči na konečky vlasů od Avonu nebo Mythic Oil od L’Oréal Professionnel se zlatými kuličkami.

ImgW.ashx

Pamatujte na to, že myslet na rostlinné oleje nejen jako na pochutinu se opravdu vyplatí!