Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

Krémová rajčatová polévka

Bezmléčná verze rajčatové polévky je povzbuzující a veselá. Stačí ji jen trochu povařit a rozmixovat: je velmi jednoduchá na přípravu.

Množství: 4 porce

Potřebujete:

400g plnotučného kokosového mléka v plechovce, vychlazeného přes noc v lednici
3 lžíce (50ml) kokosového oleje
1 středně velká žlutá cibule, nakrájená na jemno
1 stroužek česneku, nakrájený na jemno
2 lžíce (30g) rajčatového protlaku
2 lžíce (30g) polohrubé mouky
3 hrnky(700ml) zeleninového bujónu s nízkým obsahem sodíku
800 g rajčat na kostičky v plechovce
2lžíce (30g) organického nerafinovaného cukru
½ lžičky mořské soli a víc podle chuti
½ hrnku (120ml) neslazeného sójového nebo mandlového mléka
čerstvě mletý černý pepř
podle chuti kokosový krém na ozdobu

 

Postup:
1. Příprava kokosového krému:
Propíchněte vychlazené plechovky s kokosovým mlékem a nechte vytéct tekutinu. Otevřete plechovky a lžící do malé misky vydlabejte kokosový krém.

2. Příprava polévky: V litinovém kotlíku nebo ve velkém polévkovém hrnci ohřejte na středně vysokou teplotu kokosový olej. Přidejte do něj cibuli a česnek a restujte, často míchejte, než bude cibule
měkká a zesklovatí. Přidejte rajčatový protlak a vařte minutu nebo dvě, stále míchejte. Postupně přidávejte zeleninový bujón a dál míchejte. Vmíchejte rajčata na kostičky, cukr a sůl. Snižte teplotu a při mírném varu pomalu vařte 30minut.

3. Rozmixujte a podávejte: Postupně přelijte polévku do mixéru nebo kuchyňského robota a rozmixujte ji do krémova. Přelijte polévku zpátky do hrnce a vmíchejte kokosový krém a sójové mléko. Okořeňte mořskou solí a černým pepřem a hned podávejte. Chcete-li, můžete na vrch přidat lžíci kokosového krému.

TIP: Pokud chcete vařit bez mléka a chybí vám inspirace, nadchne vás kuchařka Vaříme bez mléka od Ashley Adams (www.synergiepublishing.com) za 399 Kč.