Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Které výstavy byste si neměli nechat ujít?

Vybrali jsme pro Vás tři výstavy, které byste rozhodně neměli minout.

Redakce Marianne | 15. 04. 2015

1. Vendula Chalánková: Láska versus Mamon

Kde: Galerie Dvorak Sec Contemporary, Dlouhá 5, Praha 1 www.dvoraksec.com

Kdy: od 14. dubna do 14. května 2015

Vendula Chalánková na výstavě předvede svůj osobitý vtip a černý humor. „Vendula je autorka, která je neuvěřitelně vtipná, a navíc její humor oceňují nejen ženy, ale i muži,“ říká Olga Dvořák. Video s rozhovorem Venduly s Adelou Banášovou na kanále YouTube překročilo 650 tisíc zhlédnutí.

chalankovaAutorka připravila pro tuto výstavu nová díla, ale návštěvníci uvidí průřez celou její tvorbou, která zahrnuje sérii kultovních vyšívaných SMS zpráv z roku 2004, jejichž největší sbírku vlastní Národní galerie v Praze. Nebudou chybět ani svébytné komiksy odrážející denní reálné situace a k vidění budou i tři série maleb domácích spotřebičů. „Jedná se o spotřebiče, které doma nemám, kromě toustovače, který jsem dostala k Vánocům. K výrobě série vzduchotechniky Vzduch nebyl, není a nebude zadarmo mě podnítila báseň Milana Kozelky Orwellovy pražské imprese,“ říká autorka. 

Každá série bude v prodeji pouze jako kompletní sada a její cena reflektuje skutečnou tržní cenu spotřebičů, navíc to může být tip na zajímavý a vtipný dárek třeba pro přátele při zařizování nového bydlení. Celá kuchyň bude k mání za asi 115 tisíc a série vzduchotechniky za přibližně 90 tisíc korun.

 

2. Sbírka organizace ABCD: Art Brut Live

Kde: DOX, Poupětova 1, Praha 7, www.dox.cz
Kdy:
Část výstavy s názvem Art Brut Live, sbírka abcd: Bruno Decharme je otevřena do 17. srpna. Druhá část výstavy s fotografiemi od Maria Del Curta bude k vidění do 6. července. 

Výběr více než tří set děl ze sbírky francouzského sběratele Bruna Decharma, která je jednou z nejreprezentativnějších kolekcí současného art brut na světě, nabídne spolu s prezentací dokumentárních a portrétních snímků švýcarského fotografa Maria Del Curta pohled do světů tvůrců současného „umění v syrovém stavu“.

ArtBrut

Francouzský sběratel a filmový tvůrce Bruno Decharme začal před více než třiceti lety sbírat umělecká díla neškolených autorů, kteří se pohybují mimo hranice etablovaného umění. Vytvořil tak unikátní sbírku abcd, která dnes obsahuje na tři a půl tisíce děl tzv. syrového umění. „Art brut je autentické umění, kterým lidé bez výtvarného vzdělání spontánně vyjadřují vlastní psychické stavy bez ohledu na umělecká pravidla,“ vysvětluje jedna z kurátorek Terezie Zemánková pojem, který ve čtyřicátých letech ustanovil francouzský umělec a teoretik Jean Dubuffet. 

Někteří tvůrci art brut se snaží o symbolické ovládnutí prostoru: zabydlují jej „anarchitekturami“, navrhují utopické urbanistické projekty a bezvýznamné místo tak mění v privátní chrám obdařený novými významy. Jiní autoři se snaží tvůrčím aktem prozkoumat své tělo, vypořádat se s traumatizujícími prožitky, nebo naopak zvěčnit momenty slasti. Vznikají magické objekty, léčebné stroje, gestické malby i díla na pokraji vědeckého projektu. Další tvůrci nás zvou do svého mentálního prostoru: nechávají nás nahlédnout do svých intimních záznamů, dopisů, deníků a šifrovaných zpráv, skrze které komunikují se sebou samými, se svým okolím, ale i s tím, co je přesahuje. Vyvrcholení výstavy nastává ve chvíli, kdy se myšlenky začnou sdružovat do systémů. Rodí se zárodky nových náboženství a mytologií i spasitelské projekty na ovládnutí počasí, ozdravení populace či přímo na záchranu planety… 

3. Martin Hofman, Petr Voříšek, Tomáš Pavlacký, Veronika Přikrylová: Budoucnost je zde

Kde: Galerie Kvalitář, Senovážné nám. 17, Praha 1,
Kdy:
od 15. 4. do 29. 5. 2015

Budoucnost je zde je vítězný projekt otevřené výzvy galerie Kvalitář pro studenty. 

Výstava zprostředkovává mediální konfrontaci různých pohledů na čas a prostor zachycené jako fyzikální proměnné. Sama čtveřice autorů se ve výstavě střetává na základě selekce z pozice studentů uměleckých škol přihlášených do otevřené výzvy. Autoři své dílo v podstatě odevzdávají k libovolnému nakládání kurátorce a nově vzniklá kompilace demonstruje jeden z paradoxů naší doby, kdy je s uměním nakládáno jako s produktem podléhajícím různé interpretaci.

Martin Hofman archiv autora Kvalitar 1

Součástí výstavy je vizuálně zvuková instalace autorů Martina Hofmana a Petra Voříška. Prostorová instalace pak náleží autorům Tomáši Pavlackému a Veronice Přikrylové.