Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

KULTURA NA PODZIM: Které výstavy v Praze budou stát za návštěvu?

Po letních prázdninách začíná opět sezóna nejen školní, ale také kulturní. Divadelní soubory se opět vrací na pódia, kapely vyrážejí na turné a galerie otevírají nové výstavy. My jsme pro vás vybrali tři akce, které byste výhledově i během nadcházejících dní určitě neměla vynechat, pokud se budete pohybovat po Praze.

Eliška Vrbová | 8. 09. 2016
Riikka Latva-Somppi, Maxim Velčovský: Organika
Finská sklářka a český umělec spojili svou uměleckou tvorbu v jedno a vznikla výstava jménem Organika, která odstartovala 1. září v Galerii Kuzebauch v Říčanově ulici. Naše tělo je vůbec první inspirací, jaká se kdy umělcům naskytla, proto se tato výstava věnuje právě pohledu na lidské tělo a jeho části v nečekaném nebo provokativním kontextu. Riikka Latva-Somppi i Maxim Velčovský vytvářejí objekty, jež mají vzbudit emoce, chtějí, aby se o jejich exponátech mluvilo, aby na diváka nějakým způsobem zapůsobily. Zda zapůsobí i na vás, můžete na výstavě zjistit až do 8. října.

Riikka Latva Somppi Czech Lungs 2 photo Aleksi Tikkala 630x350

Designblok
Už tradiční pražský týden designu a módy se letos uskuteční od 27. do 31. října. Jako jednotící téma si pro tento rok organizátoři vybrali sport, a to kvůli tomu, že stejně jako sportovci, i designéři se ve své kariéře potýkají s překážkami a často se jim může zdát, že by bylo jednodušší svůj boj vzdát. Heslo Emila Zátopka „Když nemůžeš, tak přidej“ zažil proto na vlastní kůži nejeden úspěšný autor. Téma sportu má letošní designblok, který se odehraje na holešovickém výstavišti, samozřejmě také kvůli olympiádě. Opět se představí neuvěřitelné množství designérů, uměleckých škol a značek. Celotýdenní vstupné do všech budov, na módní přehlídky i doprovodné akce zakoupíte za 350 korun, což se rozhodně vyplatí.

VIZUAL DB 2016 210x280 Stránka 03

Havel
Mnoho z nás si rádo zavzpomíná na našeho prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Ten by letos 5. října oslavil 80 let, a proto jeho příznivci připravili hned několik akcí na oslavu jeho nedožitého jubilea. První z nich odstartuje 28. listopadu v Centru současného umění DOX a potrvá až do 13. února. Jedná se o rozsáhlou výstavu fotografií od dvou předních českých fotografů Tomkiho Němce a Bohdana Holomíčka zobrazujících Václava Havla v zásadních historických okamžicích, ale i v obyčejných životních chvílích. Více než tři stovky fotografií doplní dosud nezveřejněné filmové dokumentární záznamy od Petra Jančárka.

02

Opravdová oslava Havlova jubilea se odehraje 15. října v Lucerně, čímž vyvrcholí projekt Havel@80, který uspořádala Knihovna Václava Havla. Večer zahájí slavnostní otevření výstavy a knihy Hele, Havel! apo vernisáži rozezní Lucernu čtveřice pódií, na nichž se vystřídá více než čtyřicet hudebních skupin. Nebude chybět také promítání filmových projekcí a samozřejmě blahopřání od osmdesáti zpěváků, moderátorů, herců, výtvarníků, režisérů, spisovatelů a Havlových přátel.
 

Souvislející články

Zábava

<span>Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost </span>

Čtyři dohody: Chcete mít větší radost ze života? Následujte tuto starověkou moudrost

Zábava

<span>KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara</span>

KVÍZ: Kdo byli Kapuleti a Montekové? Otestujte své znalosti o díle Williama Shakespeara

Zábava

<span>6 kroků k uzdravení vnitřního dítěte: Pomohou ke štěstí, lásce i úspěchům v dospělosti</span>

6 kroků k uzdravení vnitřního dítěte: Pomohou ke štěstí, lásce i úspěchům v dospělosti

Zábava

<span>KVÍZ: Poznejte český film jen podle jedné fotky</span>

KVÍZ: Poznejte český film jen podle jedné fotky