Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Kulturní akce, které vám zpříjemní léto

Info ikona

Chcete navštívit výstavu? Toužíte po gastronomickém zážitku? Nebo dáte přednost ochutnávce růžových vín s výhledem na matičku Prahu? Letošní léto je plné zajímavých kulturních událostí, které by rozhodně neměly uniknout vaší pozornosti.

GASTRONOMICKÉ AKCE

Toskánsko na talíři

Co vznikne, když dva špičkoví šéfkuchaři spojí své síly? Speciální šestichodová večeře Petra Kunce a Martina Záhumenského, která proběhne v restauraci a vinařství Salabka! Snoubení česko-toskánského kuchařského umu navíc doplní vybraná vína z vinařství Salabka, kterému vévodí oceňovaný moravský vinař Tomáš Osička. Zatímco Petr vařil i pro britskou královnu Alžbětu či Eltona Johna, Martin pohostil například Rihannu. Můžete se tak těšit na delikatesy, které jsou odzkoušené těmi nejnáročnějšími mlsnými jazýčky. Pokud chcete rozmazlit své chuťové pohárky, zapište si datum 22. července. 

Salabka
Menu si vychutnáte ve stylové restauraci Salabka. 

Růžová víně na Pražském hradě

Přijďte si užít romantickou atmosféru spojenou s růžovým vínem a s jedním z nejhezčích výhledů na Prahu. Méně je někdy více! Populární degustace růžových vín se kvůli nařízeným omezením bude letos konat v komornější podobě. Počet vinařů bude sice menší, ale budou to ti nejlepší ve svém oboru, a degustovat se bude v nejkrásnějších částech vinice. Akce s názvem Růžové léto se uskuteční od 11. do 12. července ve Svatováclavské vinici a Ville Richter na Pražském hradě. Vstup je zdarma. 

VÝSTAVY 

Opráski sčeskí historije ovládnou bitevní pole ve Ville Pellé

Fungoval roku 1620 na Bílé hoře lyžařský vlek? Jak dopadla play off pro české stavy? Proč přišel 21 českým pánům marketingový dotazník od Mydlářů stran velikosti jejich límečků? To a mnoho jiného napoví, objasní a připomene výstava, kterou na prázdniny u příležitosti 400 let od bitvy na Bílé hoře připravila Galerie Villa Pellé. Pod názvem Naše slavní bojě - výstava nejen k výročí bitvy na Bílé hoře se od 9. července až do 23. srpna představí v Malé galerii Villy Pellé známý neznámý umělec JAZ, který ukáže ve zcela nových a jedinečných velkoformátových dílech, jaké místo zaujímají velké a slavné české bitvy v Opráscích sčeskí historije. 

Výstava
Opráski sčeskí historije baví malé i velké. 

Výstava fotografií Karla Cudlína

Města bez nás je název síťového projektu Českých center, který se nyní dostává na webové stránky Českého centra New York. Soubor fotografií Karla Cudlína a pětice amerických fotografů připomíná atmosféru počátků koronakrize letos na jaře tak, jak ji vnímali v Praze a v New Yorku. Navzdory geografické vzdálenosti mají všechny snímky společného jmenovatele: ticho – a samotu. Fotografie jsou aktuálně k vidění v on-line galerii ČC New York. Projekt původně odstartoval na Slovensku zásluhou Českého centra Bratislava, během léta se chystá jeho uvedení také v dalších pobočkách sítě Českých center.

Cesta kolem světa s CAMPem

Centrum architektury a městského plánování se v létě mění na Centrum architektury a městského putování. Letos se možná do Paříže, Tokia nebo New Yorku nepodíváte, můžete se ovšem skvěle připravit. CAMP nachystal 10 týdnů letního programu, od 14. 7. do 20. 9., nazvaného Z města do města. Nepotřebujete pas, vízum, preventivní karanténu ani doplatek za nadměrné zavazadlo. Stačí nasednout do pomyslného teleportu v kulisách zahrad Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy a vydat se na cestu kolem světa. Letní program se odehraje na trase New York, Tokio, Benátky, Paříž a Kodaň. Každých čtrnáct dní se zaměří na jedno konkrétní město. Návštěvníci se mohou těšit na pravidelné čtvrteční letní kino, které je stejně jako letní program zdarma. Kino se koná každý čtvrtek od 16. července do 17. září, vždy po setmění. 

Kino
Ve čtvrtek 23. července se můžete těšit na promítání snímku Velký Gatsby. 

MÓDNÍ UDÁLOST

Za módní show do Ostravy

Druhý ročník projektu Fashion Storm, zaměřený na kvalitní regionální módu a vzdělávání v oblasti slow fashion i udržitelnosti, se letos bude konat po celý den 19. září v BrickHouse v Dolní oblasti Vítkovic. Denní část akce nabídne prodejní prezentace regionálních designerů spolu s workshopy a Fashion Talks, večer pak vypukne módní show za účasti osobností ze světa módy. Návštěvníci si po celý den mohou prohlížet prezentace jednotlivých návrhářů, poslechnout si jejich příběhy, zeptat se na cokoli v oblasti módy a designu a nakoupit oblečení i doplňky. Vstupné na tuto část FASHION STORM je dobrovolné.

Nejnovější kolekce letos na večerní módní show FASHION STORM představí moravskoslezské značky Marva de Luxe, City Folklore, Feber Fashion, Nikola Zezulová, ARTGI, Dara bags, Verver, LALUTE, Lada Vyvialová a Stauder Fashion. Akci bude moderovat herečka, stand-up komička, zpěvačka, textařka a překladatelka Adéla Elbel, rodačka z Havířova. Vstupné na večerní módní show činí 300 korun. 

FS
Nenechte si ujít večerní módní show v rámci druhého ročníku Fashion Storm.
Zdroj: Olga Zmelíková

ČTĚTE TAKÉ: Tipy na prázdninové čtení

Titulka

Časopis Marianne si nyní můžete, bez nutnosti platit poštovné, objednat až domů. Více informací se dozvíte zde.