Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Kulturní tip: To musíte (nejenom) slyšet …

34. ročník Prix Bohemia Radio, nabídne různorodost a aktuální témata. Nenechte si ujít tradiční soutěžní přehlídku toho nejlepšího z rozhlasové tvorby!

Veronika Hong | 17. 03. 2018

V pořadí již 34. ročník Prix Bohemia Radio se uskuteční ve dnech od 19. do 22. března 2018 v Olomouci. Nosným tématem letošního ročníku bude voda. Petr Stančík, známý český spisovatel a držitel ceny Magnesia Litera, si proto připravil tři zpracování příběhu Arionovy kašny, která se nachází na nároží olomoucké radnice. 

Festival nabídne tři soutěžní sekce: Dokument, Drama a mezinárodní kategorii Reportáž. V každé soutěžní kategorii budou uděleny tři hlavní ceny Prix Bohemia Radio. 

Prix Bohemia

Nadcházející ročník festivalu Prix Bohemia Radio se potřetí uskuteční v Olomouci. Návštěvníky i soutěžící bude čekat opět neopakovatelná atmosféra univerzitního města a čtyři dny plné kulturního dění, rozhlasové tvorby a informací o moderních trendech z mediálního světa,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral. 

JAKÝ BUDE LETOŠNÍ ROČNÍK?

Tváří festivalu a čestnou prezidentkou bude opět Hana Maciuchová.

Prix Bohemia
Zdroj: Prix Bohemia Radio

Zatímco loňským ročníkem silně rezonovala uprchlická krize, ten letošní je pozoruhodný především svou rozmanitostí. V dokumentech najdeme příběh člověka, kterého už nebavil život i téma zvuku pražské dlažby či dveří bouraných starých domů. nabídne příběh rumunských vojáků v Afghánistánu, poslední fotky z gulagu či střelbu z hotelu v Las Vegas. 

"Soustředím se na soutěžní pořady, je to vzrušující věc a má to grády," uvedla čestná prezidentka festivalu Hana Maciuchová. 

Během festivalu si budete moci také poslechnout například tři výjimečné britské podcasty z produkce Falling Tree Productions, setkáte se s rozhlasovými tvůrci nebo se můžete zapojit do debaty o Rusku s ekonomem Tomášem Sedláčkem a dalšími odborníky. 

Prix Bohemia
Zdroj: Prix Bohemia Radio

Kompletní program festivalu naleznete ZDE!

I LETOS SE BUDE OCEŇOVAT

V rámci festivalu udělí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral další dvě ceny. Tou první bude Cena Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře, jež uděluje Herecká asociace ve spolupráci s Českým rozhlasem a dále Cenu Síně slávy rozhlasové legendě. 

Prix Bohemia
Zdroj: Prix Bohemia Radio

Letos jsou na cenu Thálie nominováni Jiří Lábus a Taťjana Medvecká za titulní role prezidenta a prezidentky ve hře Prezident, dále Helena Dvořáková za roli paní Lemarchandové ve hře Hilda, Ivan Trojan za hlavní roli Michela v komedii Pravda, Natálie Drabiščáková a Ladislav Frej za role chotě majitele domu a staršího pána ve hře Pornogeografie a David Novotný za hlavní roli Karla Kopfrkingla v rozhlasové dramatizaci Spalovače mrtvol.

Více informací o 34. ročníku festivalu mezinárodní rozhlasové tvorby a doprovodném programu jsou k dispozici na webu Prixbohemiaradio.cz