Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Kulturní tipy nejen na víkend: Londýnský sen i excentrický Španěl

Info ikona

Chvilku teplo, chvilku déšť. Nenechte se teplotně nevyrovnaným květnem rozhodit, a mějte vždy v záloze „suchou“ variantu programu.

Připravili jsme pro vás seznam výstav, které byste si v žádném případě neměli nechat ujít. 

Salvador Dalí, Gallery of Art Prague

Geniální umělec i bohém, malíř i sochař, miláček národa i zavrhovaný muž. Umělce Salvadora Dalího můžeme bez nadsázky označit za renesančního člověka, který svým talentem dokázal veřejnost ohromit, stejně jako šokovat. Excentrický Španěl s nepřehlédnutelně navoskovaným knírem vnesl do umělecké sféry novou šťávu, díky které se stal legendou. Nechte se pohltit Dalího energií a vstupte do světa, ve kterém objevíte největší umělcova díla. Bude to stát za to!

Dalí

Karafiáty a samet: Umění a revoluce v Portugalsku a Československu, Galerie hlavního města Prahy

Co má společného Česko s Portugalskem? Kromě toho, že se Češi v posledních letech zamilovali do Lisabonu a Porta, pak oba národy spojuje především podobně pohnutá historie. Společným východiskem výstavy je rok 1968, doba pražského jara v Československu a v Lisabonu jara Marcela Caetana. Na výstavě uvidíte umělecká díla, která dokázala reagovat na totalitní režim. Československo bude zastoupeno díly například od Evy Kmentové, Jana Mlčocha, Milana Knížáka, Václava Havla či Jiřího Koláře. Na portugalské části výstavy se dočkáte jmen jako Lourdes Castro, Ana Vieira, Ana Hatherly, Fernando Calhau nebo Manuel Alvess. Vejo você na galeria?

Francouzský impresionismus, Palác Kinských

Ach! Francouzský impresionismus na jednom místě? To není sen, ale realita, kterou můžete zažít v Paláci Kinských na Staroměstském náměstí. Claude Monet, Edgard Degas, Pierre Auguste Renoir, Alfred Sisley nebo Camille Pissarro – to je jenom malá ochutnávka velkých jmen, která stojí za výrazným uměleckým směrem 19. století.

Monet

Šílený hedvábník, Uměleckoprůmyslové muzeum

Své látky dodávali pro módní domy jako Dior, Balenciaga, Lanvin, Cardin či Y. S. Laurent, na jejich tištěných šátcích se podílel Henry Moore, Henri Matisse nebo André Derain a jméno jejich značky je v západním světě synonymem luxusu. Pokud tipujete, že přinejmenším hovoříme o francouzském módním vizionáři, pak jste na omylu. Za výše zmíněnými úspěchy stojí manželský pár Zika a Lída Ascherovi, rodáci z Československa, kteří před druhou světovou válkou uprchli do Londýna. Navštivte výstavu velikánů textilního průmyslu, na které se doma – v Česku zapomnělo.  

ČTĚTE TAKÉ: Je móda umění? Tyhle kousky světových návrhářů dokazují, že rozhodně ano!