Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Láska v každém věku aneb Jak vnímají lásku ženy ve dvaceti, třiceti i jiných letech?

Léto odjakživa přeje láskám. Mohou během něj vzniknout letní románky, i vztahy na celý život. Jak to mají s potřebou lásky české hvězdy? Považují ji za dobrodružství, nebo jistotu, kterou je třeba objevit a hýčkat? Zeptali jsme se za vás.

Anonymous | 5. 07. 2019

Zní to jako klišé, ale je to tak: Láska kvete v každém věku, jen úhel pohledu na ni se mění. Jak vnímají lásku ženy ve dvaceti, třiceti i jiných letech?

Linda Finková

51 let, herečka, zpěvačka, věnuje se hlasové výchově zpěváků

Linda Finková

Jak vnímám lásku dnes? Abych byla šťastná, potřebuju několik "věcí" a samozřejmě nejlépe všechny najednou. Zdraví, děti, práci, klid, kamarády a celkově rodinu se všemi příbuznými. A tam patří i láska. Před lety to bylo trochu jinak… Když jsem neměla děti, do pojmu láska patřil jen muž, se kterým jsem žila, mluvíme-li tedy o lásce partnerské. A co pro mě láska znamená bez ohledu na věk i čas? Super bonus ke vztahu. Tam totiž může láska vyprchat nebo se vtah překroutí do kamarádství. Když je tam pořád láska a lidi si sebe navzájem i váží, je to bomba!
 

Ivana Jirešová

41 let, zpěvačka, herečka, propagátorka jógy a zdravého životního stylu

Ivana Jirešová

Nemá cenu v souvislosti s láskou se vypisovat o všech pocitech, ke kterým patří radost, stejně jako bolest, strach ze ztráty, selhání, nadšení, síla… Nejlepším popisem lásky je Naplnění. Před lety jsem lásku považovala za fatální a dramatickou emoci. Kamarádce jsem chtěla darovat ledvinu, kvůli nešťastné lásce jsem jako pravý romantik proplakala noci, nechtěla dál žít, poslouchala dokola ty nejsrdceryvnější songy, vykouřila bambilion cigaret a vykoukala hvězdy na nebi... A dneska? Lásku považuju za jeden z nejkrásnějších darů, které lidem život poskytuje a oproti minulosti s tím darem zacházím mnohem pokorněji a vděčněji. Objevila jsem určité "mantinely", které jsem dříve neměla a díky kterým je to teď pro všechny zúčastněné mnohem (věřím) hodnotnější. Mám na mysli zdravou dávku sebelásky! 

Kristina Kloubková

Kristina Kloubková

42 let, herečka, moderátorka, tanečnice​​​​​​​

Po přečtení knihy Pět jazyků lásky od Garyho Chapmana se můj pohled na lásku celkem podstatně změnil. Zpočátku slova, že mám někoho vědomě milovat a že je na mém rozhodnutí koho, zdála se mi zvláštní. Je v nich ale obsažena velká moudrost. Člověk si ale musí tu knihu přečíst, aby ta slova pochopil. Lásku vnímám, i díky tomu jako překrásný a naplňující cit, který nám dává obrovskou sílu. A to je úplně jiný úhel pohledu, než jaký jsem měla na tenhle cit před lety. Zamilovanost jsem zaměňovala za lásku, a když opadla „chemická reakce“ spolu s poblouzněním, ze vztahu jsem většinou odcházela, protože jsem nevěděla, co dál dělat. Spoustu věcí bych dnes, ve jménu lásky a mého současného vědomí udělala jinak, ale na druhou stranu, vše, co se stalo, se mi přihodit mělo. Člověk se totiž nejlépe učí z vlastních chyb. Dnes vím, že láska má mnoho podob a že se na ní stále musí pracovat. Ať už jde o lásku mateřskou, tu naprosto bezpodmínečnou emoci, nebo o lásku k partnerovi, další forma lásky je sebeláska… Stále je třeba objevovat, učit se a skrze lásku zjišťovat věci o sobě samém. Navíc emoce, pocity, to vše se stále vyvíjí, mění v čase. Jsem ráda, že můžu říci, že miluju, tedy žiju. Jsem šťastná. A to je další aspekt lásky. Přináší do života štěstí!

Radka Fišarová

41 let, zpěvačka, hostuje v muzikálech, miluje šansony

Fišarová

Co pro mne láska znamená dnes? Je pro mě nezbytná ve všech aspektech života. Ve všem co dělám. Ovšem, co se týká lásky partnerské, řekla bych, ze se preceňuje. Jen někoho milovat nestačí. Bez úcty a tolerance je láska časem prázdná.

K tomu poznání ale musí člověk dospět. Já si prošla samozřejmě, před lety, obdobími, kdy jsem vnímala lásku svých rodičů – a považovala ji za samozřejmost. Kromě toho jsem se v jisté době svého života nechávala unášet láskou ke klučičím kapelám, snila o princi na bílém koni. A to mi nějak vydrželo. Třeba ještě přijede.

Obecně si myslím, že slovo Láska je širokým pojmem. Zahrnuje nejen vášeň a milenecký vztah jako takový, ale spadá pod něj, podle mého názoru, pokora, vděčnost, neodsuzování druhých za jejich konání, soucit, pochopení. Láska opravdu patří do každé oblasti života. A pokud chybí, člověk strádá. Na závěr je důležité vědět, že ta nejpevnější láska, taková, kterou bychom se měli všichni naučit, začíná u lásky k sobě. U vztahu, jaký k sobě člověk má. Láska k sobě samému se nedá naučit, ale každý by měl milovat svého nejbližšího člověka. Sebe.

Kristýna Frejová

Frejová

47 let, herečka​​​​​​​

Lásku vnímám od dětství do dnešních dní pořád stejně. A to, že se bez ní nedá žít.

Eva BUREŠOVÁ

25 let, herečka, zpěvačka​​​​​​​

Eva Burešová

Já a láska? Těžká otázka. Vnímání lásky se podle mě věkem mění. Věkem, zkušenostmi… To, co nám do života odstartuje vnímání lásky beze strachu z ní je podle mě rozhodně láska z dětství. Mateřská, sourozenecká, rodinná. Ta pro mě vždy byla nejdůležitější a vnímám to tak dosud. Když je láska v rodině, člověk cítí bezpečí celý život. Proto i já se snažím svému synovi každou chvíli dávat najevo, jak moc ho miluji a jak moc důležitý pro mě je. Láska milenecká je od té lásky rodinné poněkud odlišná. Když si totiž člověk uvědomí, že milovat někoho znamená nevlastnit ho, přát mu a milovat ho takového jaký je a milovat ho tak, jak dokážeme, je to výhra. Nejkrásnější ve vztahu potom je, když se dva miluji jako milenci, přátelé a sourozenci dohromady. Těžko se takový vztah hledá, ale stojím si za tím, že pro každého tady je - v každém věku. A taky tuším, že taková láska přichází jen jednou za život. Pokud nějaká osudová láska přišla a nezůstala, tak to zatím nebyla ona. Ale nebojím se, přijde.

Pak jsou pro mě důležité ještě dva druhy lásky. O kterých se nemluví, ale existují. Tu jednu cítím delší dobu, to je láska k Bohu. Mám ráda pocit, že mě někdo chrání a má pro mě plán. Ta druhá, nejcennější a nejdůležitější je láska k sobě sama. Zdravá sebeláska. Tu člověk bohužel pozná většinou až později. Ale je pro život nezbytná. Když dokážeme milovat sebe, dokážeme opravdově milovat i druhé. Láska je nejdůležitějším prvkem v mém životě. Když si ji člověk připustí, pohne horou, projde mořem…

Autorka textu: Klára Kotábová

ČTĚTE TAKÉ:

VERONIKA KHEK KUBAŘOVÁ: Ženství je teď moje téma

GABRIELA LAŠKOVÁ: Rodina pro mě vždycky byla na prvním místě​​​​​​​