Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Léky proti zimě

Se škrábáním v krku a ucpaným nosem si neužijete ani podzim, natož pak zimu! Našli jsme pro vás tipy, jak se vyzbrojit dobrými léky z domácích zdrojů, a zůstat tak v ideální kondici až do jara!

Redakce Marianne | 3. 01. 2013

Přes velkou snahu se moderní vědě dosud nepodařilo vynalézt lék na běžnou rýmu. Jedním z důvodů je to, že rýma není nemoc sama o sobě, ale příznak, který může provázet celou řadu různých onemocnění. Ta však mají společného jmenovatele, a tím je přenos kapénkovou infekcí, k níž jsou vnímaví zejména lidé s oslabenou imunitou, senioři a děti. Léčivé rostliny mohou v řadě takových případů pomoci zmírnit a urychlit průběh onemocnění a ulevit od nepříjemných příznaků, jako je třeba dráždivý výtok z nosu. Zároveň dodají tělu sílu do obranné akce proti virům.

Existuje celá řada rostlin, u nichž jsou známy léčivé účinky proti bakteriálním, virovým a plísňovým onemocněním. Mezi ně patří například šalvěj, křen, lichořeřišnice, zázvor a meduňka. V počátečním stadiu nachlazení se můžete spolehnout také na tužebník jilmový, který obsahuje stejnou účinnou látku jako pilulky aspirinu. Vedle toho je také důležité zvýšit příjem tekutin. Zajímavou kapitolou jsou takzvaná rostlinná antibiotika, tedy látky s komplexním účinkem jak proti virovým, tak bakteriálním infekcím. Bohatým zdrojem je například česnek, tymián a olej z australského čajovníku.

Jakmile se objeví první příznaky nachlazení, je nejlepším řešením vzít si volno z práce a jednoduše se zhroutit do postele. Významnou příčinou nemoci je totiž také stres, který jiným způsobem prostě neodbouráte. Vypnout telefon, počítač, televizi a ležet pod peřinou, s nohama v teple, ve vydatně větrané místnosti (ano, i když venku mrzne!), k tomu vypít minimálně dva litry horkého čaje za den. Vhodné jsou čaje vyvolávající pocení, tedy třeba lipový nebo bezový. Pokud máte možnost se pořádně vypotit, často vyřešíte nemoc již v zárodku.

Zkusit můžete také osvědčený léčebný prostředek alpských horalů – chléb s česnekem a tymiánem. Půlku krajíčku žitného chleba namažeme máslem a medem, poklademe plátky čerstvě nakrájeného česneku a bohatě zasypeme tymiánem. Lepší je samozřejmě čerstvý, ale může být i sušený, jemně nadrcený v dlani. Léčivá svačinka se jí třikrát denně a chutná překvapivě dobře.

Sirup trojí síly

  • Citrony Dva citrony bez postřiku omyjte a kůru nastrouhejte najemno. (foto 1)
  • Meduňka Nať meduňky zbavte dřevnatých částí, umyjte, osušte a nakrájejte na proužky. (foto 2)
  • Zázvor Očištěný oddenek i se slupkou nakrájejte ostrým nožem na kostičky. (foto 3)
  • Sklenice Všechny ingredience po vrstvách napěchujte do sklenic a zakápněte šťávou z citronu. (foto 4)
  • Med Sklenice po okraj zalijte medem. Nechte stát 2–3 týdny. Pak přeceďte do prázdných sklenic a dolijte bílým vínem. Po 2 týdnech je hotovo. (foto 5)
  • Užívání Berte po lžičkách nebo v čaji.

Prohřívací masážní olej

  • Zázvor Větší oddenek očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle i se slupkou – právě pod ní je v oddenku uloženo velké množství éterických olejů s typickou ostrou vůní. (foto 6)
  • Plátýnko Nastrouhaný zázvor dejte do plátýnka a vymačkejte z něj šťávu do sklenice. (foto 7)
  • Dolití olejem V poměru 1 : 5 dolijte zázvorovou šťávu sezamovým olejem a dejte do uzavíratelné lahve. (foto 8)
  • Užívání Hotový olej používejte zevně! Prohřívá a uvolňuje ztuhlé svaly při ústřelu a ulevuje i od bolesti hlavy.

Křen naložený v medu

  • Čerstvý křen Křen očistěte a sloupněte kůru (jen z části, kterou budete hned strouhat, jinak zbytečně vysychá). Strouhejte co nejrychleji, aby nevyprchaly těkavé léčivé silice. (foto 9)
  • Med Nastrouhaný křen dejte do sklenice a zalijte medem. Medu by mělo být objemově dvakrát více než křenu. Uchovávejte v chladu. (foto 10)
  • Užívání Při nachlazení si po dobu dvou týdnů dávejte 3× denně půl až jednu čajovou lžičku směsi.

Více ve fotogalerii článku.

Léky proti zimě