Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Jídlo

LETNÍ HOSTINA: 3 jídla, se kterými oslníte na terase nebo na pikniku

Ať už si letní hostinu uděláte na terase, nebo si jídlo odnesete do parku, letní větřík přivane na talíře jednu speciální ingredienci – radost ze života.

Ivona Šouralová | 5. 07. 2016
Taštičky s cibulí a gorgonzolou
 
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 20 minut
 
Křupavé listové těsto a hebká struktura pečené cibule – tato souhra by sama o sobě bohatě stačila, ale když přidáte ještě gorgonzolu, zjistíte, že občas stačí k chuťové dokonalosti jen tři suroviny. Pokud máte raději jemnější chuť, použijte místo ‚piccante‘ gorgonzolu ‚dolce‘.
 
1 balíček chlazeného listového těsta
mouka na posypání válu
1 vejce, rozšlehané
3 cibule, nakrájené najemno
200 g gorgonzoly piccante
sůl
 
1. Rozpalte troubu na 220 °C a připravte si ingredience.
 
2. Vál nebo jinou podložku posypte moukou, položte na ni balíček listového těsta a válečkem ho vyválejte na tenký plát (2–3 mm), který rozkrájejte nožem či rádýlkem na čtverce o straně cca 10 cm. Růžky potřete vajíčkem, po naplnění budou lépe držet.
 
3. V misce smíchejte cibulku s nastrouhanou gorgonzolou, podle chuti můžete ještě osolit (sýr má v sobě ale soli dost), směs klaďte pomocí dvou lžiček do středu čtverců, jejich růžky přitlačte k sobě a trošku ‚zašmodrchejte‘. Hotové taštičky umístěte na plech, který může klidně být i suchý, listovému těstu to nevadí. Na závěr taštičky potřete vajíčkem, dejte do trouby a pečte cca 20 minut, měly by být krásně zlatavé.
 
Čekankový salát s melounem a prosciuttem
Snímek obrazovky 2016 07 05 v 18.03.17 
Doba přípravy: 15 minut
 
Nahořklá chuť čekanky, vláčná sladkost melounu, to vše uzemněné prosciuttem a sýrem – to je sama o sobě skvělá kombinace, druhým triumfem tohoto salátu je ale kombinace barevná. Pokud máte v dosahu nějakou dobrou italsky zaměřenou prodejnu, můžete barevnost ještě doladit malou hlavičkou červeného radicchia.  
 
½ vodního (červeného) melounu
1,5 lžíce medu
2 lžíce balzamikového octa
2 lžíce olivového oleje
sůl
pepř
50 g prosciutta
3 čekanky
50 g sýra Grana Padano v celku
 
1. Meloun rozkrájejte na půlměsíčky, vykrojte z nich dužinu a nakrájejte ji tak, aby kousky měly hranu cca 2 cm. Špičkou nožíku odstraňte semínka. 
 
2. V hrníčku si smíchejte med, balzamikový ocet a olivový olej, osolte a opepřete. Zálivkou nejprve polijte nakrájený meloun – zatímco budete chystat přísady, on už může krásně vsakovat.
 
3. Prosciutto pokrájejte na menší proužky, čekanky očistěte a nakrájejte na cca centimetrové plátky, vše smíchejte s melounem ochuceným zálivkou. Ze sýru odkrajujte hobliny (dobře to jde třeba škrabkou na brambory) přímo na povrch salátu. Na závěr lehce promíchejte, ale jen tak, abyste nahoře měli všechny zúčastněné barvy – byla by škoda je nevidět!
 
Kuřecí paličky v medovosezamové krustě
Snímek obrazovky 2016 07 05 v 18.02.35
Doba přípravy: 10 minut + marinování
Doba pečení: 30 minut
 
Kuřecí stehýnka mají tak jemné maso, že se přímo nabízejí ke sladkokyselým a kořeněným kombinacím. Pokud nestihnete paličky marinovat přes noc v chladničce, nechte je uležet alespoň dvě hodiny při pokojové teplotě.
 
500 g kuřecích paliček
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce medu
2 lžíce citronové šťávy
1 lžička soli
pepř
trochu mletého chilli
mletá skořice
sladká paprika
sezam
máslo
 
1. Do mikrotenového sáčku dejte kuřecí paličky, olej, med, citronovou šťávu, sůl, pepř, chilli, skořici a papriku. Pevně uzavřete, sáčkem zatřepejte a uložte na noc do chladničky.
 
2. Troubu rozehřejte na 200 °C, do pekáčku vložte paličky i s marinádou a lehce podlijte vodou (cca 1 cm). Maso hustě zasypte sezamovými semínky a pečte zhruba 15 minut, potom paličky obraťte, posypte semínky i stranu, která byla předtím dole, a dalších 15 minut dopékejte. Bude-li to třeba, můžete stehýnka v průběhu lehce podlít. Na konci pečení bude mít maso tmavě jantarovou barvu, ale sezamová semínka na něm budou stále krásně světlá.