Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Léto stylově: 6 tipů na ty nejpraktičtější mini brašny od českých designérů

Telefon, peněženka, powerbanka, sluchátka, makeup, klíče… Tohle všechno si nesmíte zapomenout, když odcházíte z domova. Ale co když se právě chystáte na sport nebo někam do přírody a kabelka se vám zrovna nehodí. Poradíme vám: sáhněte po ledvince, která vám bude slušet. Najdete ji jak v kolekcích těch nejluxusnějších značek jako třeba Gucci nebo Louis Vuitton, tak u českých návrhářů.

Anonymous | 1. 08. 2018

Ledvinka je nesmrtelná! Dokonce i nejslavnější zmražený muž Ötzi jednu takovou nosil, to aby měl svůj pazourek vždy na dosah. Nosili ji taky rytíři, vojáci a později v šedesátých letech minulého století taky horalové při výšlapu na ty nejvyšší vrcholky. Opravdový módní boom však zažívají až v osmdesátých letech, kdy je do editorialů zařazují ty nejprestižnější módní magazíny. A teď jsou zase v kurzu.

Nechybí na žádném fashion weeku včetně toho českého. Na jarním MBPFW jste ledvinku mohly spatřit například v červeno-zelené kolekci Jan Černého, který si vybral značku Naut a její koženou mini brašnu Rudiment. Dá se nosit na několik způsobů: křížem přes hruď, na zádech, jako ledvinka na bocích nebo v ruce jako psaníčko při odepnutí popruhu. Za pozornost stojí dvojité zavírání, jedno na magnety pro rychlý přístup a druhé na zip pro bezpečné uzavření.

ledvinka
Naut 2.999 CZK

Sladit ji můžete jak ke sneakerskám, tak k šatům či halence. Inspirovat se ostatně můžete u návhářky Ivy Burkertové, která pod značkou ODIVI navrhla celokoženou černou ledvinku Circle Hip Bag.

ledvinky
ODIVI 3.590 CZK

Taky Alex Monhart chtěla ledvinku předělat na elegantní doplněk, jenž se bude moct nosit ke kalhotům, sukni či šatům. Její multifunkční doplněk tak slouží jako velká peněženka s kapsami na karty, hotovost i mince, přičemž do dalších kapes se vejde telefon a jiné drobnosti. Stále si však drží elegantní a plochý tvar a dá se jednoduše připnout na očka kalhot.

Alex Monhart
Alex Monhart 7.000 CZK

Jiný pohled na módu zase ve svých ledvinkách představuje designérské duo z Pardubic Zbyněk Šandera a Marek Volf se značkou MyDearClothing, která vznikla v komunitě hudebníků, umělců a tatérů. A to se ostatně odráží i ve stylu této osobité značky a kožené “shoulder bag”, na jejíž podobě se podílela ukrajinská tatérka a česká značka batohů a doplňků FNVK BAGS.

ledvinka
MyDearClothing 1850 CZK

Jestli máte rádi výrazné barvy, pak investujte do červeného Fanny Packu od česko-slovenské módní návrhářky Kataríny Chválové, která je pro kolekci LOVE? typická. Design ledvinky vychází z kombinace streetwear a designerské high fashion. Jak sama návrhářka říká, můžete si ji vzít jak na rapový battle, tak na ples v opeře.

ledvinka
Lovewtqm 3.500 CZK

Na doplňky se značka LAFORMELA soustředí každou sezónu. Ledvinku pro Footshop zkombinovali Miroslava Kohutiarova and Antonín Soukup s potištěnými opasky, které jsou pro jejich oblečení signifikantní. Minikolekce pro Footshop byla inspirovaná uniformou z běžného zaměstnání, proto důležitou roli hrála praktičnost každého kusu oděvu. Jejich čistě dámská verze je nyní dostupná i přímo v kolekci FW18 a k prodeji v showroomu v pražské Dušní ulici.

ledvinky
LAFORMELA 1.990 CZK

Autorka článku: Dominika Bártová