Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Líbil se vám seriál Božena? Přinášíme vám tipy na podobné seriálové lahůdky

Info ikona
Seriál

Seriál Božena v uplynulých týdnech dominoval televizním obrazovkám. Pokud jste se do příběhu české spisovatelky zamilovali a je vám líto, že seriál skončil, přinášíme vám další várku podobných seriálových hitů.

Silný životní příběh, dobová atmosféra i scénář, který vycházel ze skutečnosti. Seriál věnovaný spisovatelce Boženě Němcové byl nedílnou součástí lednových nedělních večerů. Pokud smutníte, že se následující neděli nesetkáte skrze televizní obrazovku s českou spisovatelkou, nabízíme vám náplast v podobně dalších dobových seriálů, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost. Některé vznikly v Česku, jiné v zahraničí, avšak všechny spojuje zajímavý životní příběh hlavní hrdinky.

Marie Terezie

Mini série Marie Terezie rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co jsme v posledních pěti letech mohli na českých obrazovkách vidět. Koprodukční seriál, jehož režie se ujal rakouský režisér Robert Dornhelm, nám dal nahlédnout do soukromí velké vladařky, které v mnohém připomínalo život současných žen. Skloubení mateřství s kariérou, nedůvěra v ženu coby „šéfku“ nebo záletný manžel – to všechno jsou nadčasová témata, která můžete řešit jak v osmnáctém století, tak i ve stoletím jednadvacátém. V seriálu předvedly skvělé herecké výkony nejen představitelky Marie Terezie, Marie-Luise Stockinger a Stefanie Reinsperger, ale také Vojta Kotek v roli Františka I. Štěpána Lotrinského nebo Zuzana Stivínová jako Alžběta Kristýna Brunšvicko-Wolfenbüttelská. Samotnou třešničkou na seriálovém dortu je fakt, že za scénářem stojí Mirka Zlatníková, zakladatelka časopisu Marianne.

Mohlo by se vám líbit

Žena na svém místě! Víte o Marii Terezii vše?

marianne.cz

Koruna

Britská královská rodina se těší velké popularitě, a tak bylo jenom otázkou času, kdy vznikne seriál na motivy moderní britské historie. Scenárista Peter Morgan se tématu britské monarchie chopil úctyhodným způsobem, a tak světlo světa spatřil seriál s názvem Koruna. Nečekejte idealistický pohled na královskou rodinu, naopak se připravte na politické boje i vztahové zápletky, které britskou monarchii konstantně doprovázejí. Seriál má prozatím čtyři řady, přičemž ve čtvrté řadě nechybí ani princezna Diana či Margaret Thatcherová. Nutno dodat, že podmanivou znělku seriálu Koruna složil uznávaný skladatel Hans Zimmer.

Hotel Sacher

V hlavním městě Rakouska směřují kroky turistů právě k Hotelu Sacher. Toto místo plné výborného sacher dortu a vídeňské kávy lákalo návštěvníky už na přelomu 19. a 20. století, kdy vedení hotelu po zesnulém manželovi Eduardovi převzala Anna Sacherová. A právě příběh Anny Sacherové a legendárního hotelu dal vzniknout dvoudílnému seriálu, ve kterém nechybí zápletka, romantické scény i barvitě vykreslená vídeňská smetánka. Pokud tedy máte chuť na malý výlet do Vídně, pak upečte sacher dort a pusťte si Hotel Sacher.

Mohlo by se vám líbit

Vídeň za den aneb Co zažít ve městě, kde se psaly dějiny

marianne.cz

Kateřina Veliká

Čtyřdílný seriál Kateřina Veliká mapuje vládu ruské carevny Kateřiny II., zvané Veliké, která dokázala ze zaostalého Ruska vytvořit sebevědomý a rozvinutý stát. Historické drama zachycuje Kateřinu Velikou jako slavnou a bezohlednou vůdkyni, která utváří politiku země, a zároveň je zranitelnou ženou, která je až po uši zamilovaná do důstojníka Grigorije Potemkina. V hlavní roli se představila dech beroucí Helen Mirren, která byla za svůj herecký výkon nominována na Zlatý glóbus. Ať už vás zajímají dějiny Ruska, nebo vás baví sledovat dobové kostýmy, seriál Kateřina Veliká je přímo pro vás.

Dámský gambit

Seriál Dámský gambit vznikl na základě románové předlohy Waltera Tevise a nutno dodat, že seriálová podoba mu doopravdy sluší. V hlavní roli se představila okouzlující Anya Taylor-Joy, která ztvárnila postavu nadané šachistky Beth Harmon. Seriál pojednává nejen o její šachistické kariéře, ale také osobních démonech, se kterými Beth (ne)bojuje. Pokud tedy hledáte seriál, který je napínavý, místy překvapivý a na konci silně dojemný, pak orodujeme za Dámský gambit! Bystřejší oka navíc odhalí, že v seriálu hraje také Sam z filmu Láska nebeská. Už teď vám můžeme prozradit, že pěkně vyrostl.

Mohlo by se vám líbit

Milujete Sex ve městě? Máme tip na nový seriál od stejných tvůrců!

marianne.cz