Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Malé Pétě se před rokem obrátil život naruby. I přesto bojuje jako lvice!

Info ikona
Donio

V roce 2014 se narodila zdravá a usměvavá holčička. Před rokem se celé rodině obrátil život naruby. Pětulce diagnostikovali neurodegenerativní onemocnění, u kterého dochází k degeneraci nervové tkáně hlavně v oblasti mozečku, který řídí motoriku a rovnováhu. I přesto, že se Péťa s nepřízní osudu pere statečně, potřebuje pomoc ostatních. A pomoci můžete klidně i vy.

Karolína Peřinová | 12. 11. 2020

Péťa trpí neléčitelným onemocněním, které způsobuje horší koordinaci pohybů, poruchy citlivosti, zhoršení rovnováhy, srozumitelnosti řeči a připoutává nemocného na invalidní vozík. „V současné době má Peťulka problém s koordinací těla, často padá, má velké problémy při schůzi do schodů, ze schodů, často ji bolí nožičky, hůře zvládá nerovnoměrný terén. Už dnes potřebuje 24 hod. dohled,“ popisuje maminka Jana. V září nastoupila Péťa do základní školy. Zde má přiděleného asistenta pedagoga, který jí pomáhá při přesunech ze třídy do jídelny, nosí jí tác s jídlem apod. „Nyní se ale začínají objevovat problémy se psaním, třes rukou, zacílení na řádek,“ dodává Jana.

Péťa je statečná a jen tak to nevzdává, zhoršování svého stavu si ale uvědomuje, a to se podepisuje na její psychice. „Je velmi plačtivá, a těžce nese jakýkoli neúspěch,“ uvádí s těžkým srdcem maminka Jana.

Mohlo by se vám líbit

Jak by se dal co nejvíce usnadnit Pétě i celé její rodině život? „Chceme přizpůsobit podmínky v domácí prostředí tak, aby byly pro Péťu dostupné, bezpečné už nyní a mohla se po domě pohybovat co nejdéle bez pomoci druhého. Náš dům je kaskádovitě řešený se spoustou schodů v přízemí i v prvním patře. A proto jsme se svépomocí pustili do bezbariérové rekonstrukce našeho domu.“ V rámci přestavby chtějí pro Péťu vytvořit i rehabilitační prostor, kde bude moci Péťa cvičit na rehabilitačním stole a využívat různé kompenzační pomůcky pro intenzivní rehabilitaci. Rekonstrukce domu je ale finančně velmi náročná, sami přestavbu finančně nezvládnou, a proto hledá rodina Péti pomoc v rámci sbírky na donio.cz

Přispět můžete i vy na https://www.donio.cz/ProPetu. Každá částka se počítá.

Mohlo by se vám líbit