Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Maličkosti, které vás každý den posunou k udržitelnému životnímu stylu

Info ikona
Udržitelný šatník

Udržitelný životní styl je nyní nejen významným trendem, ale možná už téměř nevyhnutelnou cestou. Máme pro vás několik tipů, jak se k naší planetě chovat zodpovědněji.

Eliška Vrbová | 24. 10. 2018

Přiznejme si to: milujeme nakupování a někdy jsme jím i tak trochu posedlé. Přesto se však dá změnit pár věcí, aby naše záliba v módě neměla na naši planetu tak negativní dopad. Módní průmysl je druhý v pořadí pokud jde o znečišťování životního prostředí. Nejnovější studie ukázala, že každý pátý člověk oblečení, které už nechce nosit, zkrátka vyhodí než aby ho nějakým způsobem zrecykloval či daroval na charitu. Například ve velké Británii skončí ročně na skládkách 300 tisíc kusů oblečení. A to je třeba změnit.

Proč je pojem "udržitelnost" teď tolik populární?

Organizace, které se zabývají ochranou životního prostředí, kladly velký důraz na udržitelnost už v minulém století. V 80. letech byl zastáncem těchto principů i princ Charles. Velký boom v této oblasti však nastal až minulý rok po uvedení pořadu Blue planet II Davida Attenborougha. Ten se v tomto dokumentu zabýval zejména dopady přítomnosti plastů v oceánech, na to se však začaly nabalovat další a další informace o různých odvětvích průmyslu, tedy i o tom módním. Vzniklo také několik dokumentů o módě z tohoto úhlu pohledu, například True Cost, Sweat Shop nebo Fashion’s Dirty Secrets.

Které tři věci bychom měli dělat každý den, abychom se chovali udržitelně?

1. Nosit si s sebou vlastní znovupoužitelný kelímek či hrníček na kávu a čaj, vlastní láhev na vodu a nejlépe i vlastní nádobu a příbory na jídlo s sebou. Ideálním materiálem pro tyto nádoby je sklo nebo nerez. Tyto materiály nezastarávají a dají se jednoduše vyčistit.

2. Před tím, než si koupíte něco nového, zamyslete se. Skutečně to potřebujete? Pokud víte, že máte věc jak zkombinovat se zbytkem vašeho šatníku a určitě si ji na sebe vezmete alespoň třicetkrát, je to rozhodně vřele vítaný nový člen vaší skříně. Ale jestli kupujete daný kousek jenom na jednu konkrétní událost, popřemýšlejte spíš nad zapůjčením...

3. ... nebo second-handem. Po celé republice se "sekáčový" byznys opravdu slibně rozjíždí nejen ve formě kamenných obchodů, ale také různých pop-upů či prodejních a výměnných bazarů nebo charitativních akcí. Seženete zde krásné kousky za zlomek původní ceny a ještě navíc přispějete buď na dobrou věc nebo alespoň znovu zužitkujete kousek, který už někdo před vámi nechtěl nosit. Smyslem udržitelného smýšlení o módě není přestat ze dne na den nakupovat levnou módu v řetězcích, ale nakupovat méně a s větší rozvahou takové kousky, o nichž víme, že je budeme nosit s radostí a vydrží nám.