Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Máme dítě, ale nemáme sex

Která z vás měla po porodu chuť na milování se svým partnerem? No schválně… Pravda je, že narození dítěte dokáže docela úspěšně zahubit veškerou vášeň a erotické jiskření mezi mužem a ženou. Třetí člen rodiny je najednou na prvním místě. Jenže je to dobře?

Redakce Marianne | 14. 10. 2013


Třicetiletá Renata byla vždycky ‚na sex‘. S manželem si opravdu hodně užívali, dokonce i v těhotenství. Proto je velmi překvapilo, když se po porodu z jejich ložnice sex téměř vytratil. „Byla jsem pořád unavená, chtělo se mi spát, a když jsem nebyla ospalá, musela jsem se zase starat o malou. A na milování prostě nezbyl čas,“ říká Renata. Její partner zpočátku chápavě vyčkával, jenže po půl roce se naštval. Pokud se to nezmění, nezaručuje, že to nebude řešit jinak. Co s tím?

Nároky na dítě zkonzumují spoustu energie

Faktem je, že narození dítěte klade na novopečené rodiče vysoké nároky – pro mnohé zcela nové, o kterých předtím neměli ani potuchy. I když si načetli desítky knih, na tohle je nepřipravily. „Rodiče, zvláště matka, se učí vnímat a dekódovat potřeby dítěte, rozumět tomu, kdy má hlad, kdy potřebuje matčinu blízkost nebo kdy je v nepohodě třeba z vážnějších důvodů (něco ho bolí). Tyto nároky zvládnou samy o sobě zkonzumovat velkou spoustu energie obou rodičů,“ vysvětluje psycholožka Magdalena Dostálová z Poradny pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy.

Síly na provozování intimní aktivity nezbývají

A než se rodiče naučí dítěti porozumět, čeká je nelehké období s minimem spánku. Ráno by pak měla matka vstát a fungovat – pro dítě, sourozence, pro sebe samotnou a také pro domácnost. „Ani otec z toho nevyjde tak snadno, zpravidla odchází ráno do práce, kde není žádoucí, aby pracovní dobu prožil jako nereagující mátoha. A právě tenhle úbytek energie se někdy projeví v tom, že čerstvá matka nebo i oba rodiče nemají tolik sil provozovat intimní aktivity s takovou frekvencí jako předtím,“ říká psycholožka.

Kdo je víc – dítě, nebo partner?

To je těžká otázka. Většina odborníků vám ale řekne, že i když je po porodu dítě prioritní, zapomínat byste neměly ani na svého muže. Ono se to lehce řekne, ale hůř plní. I podle psycholožky Magdaleny Dostálové je do jisté míry přirozené, že matka po porodu upřednostňuje své dítě před jakýmikoli členy rodiny, a nejedná se jen o jejího muže. Zklamaný může být starší sourozenec, který se najednou dostal na druhou kolej, zklamaný může být domácí mazlíček (pes) a podobně. „Jestli je v tomto období muž své ženě oporou, pomocníkem, kamarádem a také důvěrníkem, je to velká devíza do budoucího vztahu těch dvou, kterou nyní může muž získat,“ tvrdí psycholožka. Nebude to sice bezbolestně a bezpracně, ale bude.

Chlapi – nasbírejte si body k dobru!

„Je ale dobré vědět, že tyhle body se počítají a muž v očích ženy stoupne o několik dalších pater, když jí dokáže po porodu být nápomocným partnerem po boku, a ne skuhrajícím žárlivým dítětem v převleku dospělého muže. Naproti tomu i žena může učinit kus dobré práce když kupříkladu dokáže večer po uspání miminka odstřihnout péči o dítě a domácnost a být zde aspoň na chvíli pro svého muže, naslouchat mu, být v jeho blízkosti tak, aby měl pocit, že je pro svou ženu neotřesitelně důležitou bytostí v jejím životě,“ radí psycholožka Dostálová.

Udělejte si čas jen sami na sebe

Je jasné, že prvních šest týdnů je naprosto normální, že je žena hájená. Nejen z důvodu fyzické regenerace, ale i psychické. Ovšem pak už je na vás, co s tím podniknete. Rezignujete? Nebo s tím něco provedete? Určitě je lepší ta druhá varianta, aspoň v případě, že chcete, aby vám to klapalo i do budoucna. „Ideální řešení je, když si ti dva dokážou, za pomoci hlídání dětí třetí osobou, udělat (byť jen krátký) čas na to, aby spolu sdíleli něco pěkného. Někoho potěší společná procházka, jiný pár je rád, když spolu může zajít do kavárny či se vydat do divadla. Pak sice hezky zase domů kojit dítě a do starých kolejí, ale s velkým rozdílem toho, že jsme spolu sdíleli pěkné chvilky," domnívá se psycholožka.

Vyhoďte pobryndané pyžamo a jděte do kina

Společně strávené chvilky mají tendenci se pozitivně odrazit do vztahu. „Odsud je už malý krůček k tomu, aby znova mezi partnery zafungovala intimita. Mnohem nadšeněji se budu do intimních hrátek vrhat s partnerem, se kterým jsem strávila pěkný rozhovor nad kávou či jsme spolu zhlédli povedené představení, než když unavený a nevrlý muž po příchodu z práce narazí na vyčerpanou ženu v pobryndaném pyžamu, ze kterého se ještě nestačila převléct. Vyžaduje to někdy značný organizační talent, ale za snahu to skutečně stojí. Zisk pro vztah je totiž neoddiskutovatelný,“ radí Magdalena Dostálová.

Více na http://www.csspraha.cz/