Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Máme doma štěňátko - jak mu co nejvíce usnadnit vstup do života?

Před tím, než si domů přineseme štěňátko, je vhodné všechno si řádně připravit a promyslet. Kde bude spát? Co bude jíst? Jak si rozdělíme povinnosti?

Redakce Marianne | 12. 04. 2016

Na jakou veterinu budeme s pejskem chodit? Prostředí pro štěně by doma i na zahradě mělo být co nejbezpečnější, protože bude všechno prozkoumávat. Připravit se musíme i na to, že loužičkám a dalším „pohromám“ se zkrátka do určitého věku nevyhneme, takže luxusní koberec není ideální podlahovou krytinou. Přichystáme místo, kde bude mít pejsek svůj pelíšek, pořídíme obojek, vodítko, případně kšírky, hračky a nezapomeneme na misky na vodu a krmení. Všechno můžeme pohodlně nakoupit na jednom místě, třeba v e-shopu Můj Mazlík, kde toho pro štěňátka mají opravdu požehnaně. 

Rozkoukávání se v novém domově

Pejsek bude po příchodu do nového domova potřebovat zejména čas na aklimatizaci, spoustu lásky, péče, a pozornosti. Vše z jeho mládí ho ovlivní do dospělosti, ať už se jedná o zacházení nebo výživu. S ostatními domácími zvířaty a s dětmi seznamujeme štěně pod dozorem a opatrně. Nechte štěně, ať si vše prozkoumá, ale pod vaším dohledem. Prostory, kam nechcete, aby chodilo, zahraďte. Pokud ho budete muset nechat doma samotné, nejvhodnější je umístit ho do speciální klece nebo ohrádky, je to bezpečnější pro obě strany. Tyto ohrádky jsou běžně k dostání v rámci potřeb pro štěňata

Výživa štěněte

Kvalitní a správná výživa je základ pro každého živého tvora. Ve věku, kdy si štěně bereme od chovatele, zpravidla v 8 týdnech, je již navyklé na pevnou stravu. Měli bychom zjistit, čím ho chovatel krmil, abychom alespoň zezačátku dávali to samé, a postupně můžeme štěně přivyknout na jinou stravu, kterou jsme zvolili, jinou značku krmiva a podobně. Náhlá změna krmení spolu se stresem z nového prostředí dokáže nadělat pořádnou paseku. Vyrábějí se kvalitní krmiva pro štěňátka, zahrnující speciální granule, konzervy, kapsičky i pamlsky, můžeme také psovi chystat krmení sami, k tomu je ale zapotřebí dobrá znalost jeho výživových potřeb a doporučuje se to jen zkušeným chovatelům, abychom nenadělali více škody, než užitku. U komerčního krmiva víme, co a kolik dávat, a eliminujeme zbytečné chyby. Samozřejmostí je zvolit prověřeného a kvalitního výrobce.

Jak krmit?

Do věku 6 měsíců krmíme štěně v pravidelných intervalech 3x denně, poté přejdeme na frekvenci 2x denně, u které můžeme už zůstat, nebo zhruba od jednoho roku věku krmíme už jen jednou denně. Pokud štěně v misce potravu nechá, odebere mu ji a další porci dostane až v pravidelnou dobu. Nekrmte zbytky od stolu ani lidské jídlo. Naučte psa, že mu můžete kdykoliv do miska sáhnout nebo mu potravu odebrat, předejdete tak pozdějším projevům agrese. Pokud budete chtít krmivo změnit, postupujte tak, že novou potravu postupně přimícháváte k té, na kterou je pes zvyklý, a poměr nové ku staré zvyšujete. Ve výsledku už budete krmit jen nové krmivo. 

Péče o nového člena rodiny

Pejska musíme udržovat v čistotě, což znamená zejména péči o srst, oči ouška a drápky. Neznamená to ale, že bychom ho měli denně šamponovat nebo podobné extrémy. Koupeme pouze, pokud je pejsek opravdu špinavý, a to speciálním šetrným šamponem pro štěňata, srst pravidelně kartáčujeme a vyčesáváme, zejména, máme-li dlouhosrsté plemeno. Je to vhodné i jako nácvik na péči v dospělosti, protože později se už navyká na tyto procedury špatně. Pejsek by si měl nechat čistit uši, stříhat drápky, prohlédnout zuby a pečovat o srst, aniž by se nějak bránil, byl ve stresu nebo dokonce agresivní. U veterináře si necháme ukázat, jak udržovat v čistotě uši, abychom psovi neublížili, tolik oblíbené vatové tyčinky opravdu vhodné nejsou, většinou postačí navlhčená gáza, kterou jemně vytřeme ucho jen tam, pokud pohodlně dosáhneme. Drápky většina lidí nechává na návštěvu veterináře, ale můžeme se je naučit zkracovat i sami. Vhodné je našemu mazlíčkovi pravidelně čistit zuby speciálními kartáčky a pastou pro psy, abychom předešli vzniku tvorbě zubního plaku a kamene. Pozor, aby vás nepřekvapilo to, že ve věku 3 až 6 měsíců postupně vypadávají mléčné zuby, velmi často je štěně spolkne a ničemu to nevadí. Zapomenout bychom neměli na ošetření proti vnějším i vnitřním parazitům a pravidelné očkování, s tím vám opět poradí váš veterinář. 

Začínáme s výcvikem

Jak se postarat o štěně? S výcvikem štěněte začínáme prakticky okamžitě, ale samozřejmě uzpůsobíme jeho formu věku štěněte. Nedovolíme roztomilému štěňátku nic, co bychom nedovolili ani dospělému psovi. Nesmí nás rozhodně kousat nebo se snažit mít navrch, a pokud například nechceme, aby pes skákal na lidi, rovněž mu to ani ve štěněčím věku nedovolujeme. Ze začátku nám nejvíce času a energie zabere nácvik čistotnosti a vykonávání potřeby venku. Buďme trpěliví, štěně netrestejme, když udělá něco špatně, naopak, chvalme, jakmile provede to, co po něm chceme. Bude to nějakou dobu trvat, ale období „nehod“ jednou skončí a budeme na něj s úsměvem vzpomínat. Důležité je pokud možno nedat štěněti vůbec příležitost se vyprázdnit vevnitř, ale brát ho ven často, pravidelně, zejména vždy po probuzení nebo po nakrmení. Výcvik a učení povelů by měl u štěněte trvat maximálně pár minut, protože déle neudrží pozornost, a tuto dobu můžeme úměrně jeho věku prodlužovat.

Na závěr je třeba říci, že štěně potřebuje mnoho lásky, ale také autoritu. Není nic horšího, než když je zmateno a neví, co se po něm chce. Celá rodina se musí sjednotit v jeho výchově a používání povelů, nejlépe, pokud bude psa cvičit především jeden člověk, jeho hlavní „pán“.