Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Marta Jandová: Já, dítě & práce

Nedávno ji potkala velká změna. Její muž, porodník Miroslav Verner, přijal pracovní nabídku v Německu, a Martin život se tak znovu spravedlivě dělí mezi Česko a Německo, kde dříve mnoho let žila. Jak zvládá kombinovat povolání zpěvačky a péči o malou dcerku?

Ivona Šouralová | 27. 06. 2016
Foto: Robert Tichý
 
Rodina pro mě znamená…
Strašně moc. Když mi v sedmnácti umřela máma, táta byl pořád někde na turné, a tak jsem dneska moc ráda, že jak manžel, tak já trávíme s Maruškou hodně času. Teď jsme měli kvůli stěhování takové přechodné lenivější období, už se ale těším na léto, až budeme společně vyrážet na kola nebo na procházky. 
 
O stěhování
Vlastně se tolik nezměnilo. Pracuju stejně jako doteď, jen dojíždím trochu větší dálku – podobnou, jako kdybych se z Prahy odstěhovala třeba do Ostravy. Dny v Praze jsou tak nabité nejen prací, ale i setkáváním s rodinou a přáteli, takže se mám stále na co těšit. 
 
S dcerou v práci
Můj vztah k práci se s dcerou absolutně změnil. Třeba turné jsem dřív milovala, ale teď už mě to tolik nebaví. I když je pravda, že jsem už třikrát vyrazila na turné i s Maruškou. Jednou – to jí bylo osm měsíců a byl s námi i tatínek – jsme cestovali jen vlakem a spali pokaždé v jiném hotelu. Což bylo dceři úplně jedno, hlavně když mě měla u sebe. 
 
 
O mužích na mateřské
Loni byl manžel s dcerou na mateřské. Jasně, muži asi mají zakódováno v genech, že o dítě se postará žena a tatínek je spíš k tomu, aby je občas poňuchňal nebo pohlídal... Ale můj muž mateřskou zvládl skvěle, má pro děti cit, určitě je to dáno i tím, že je přivádí na svět. Navíc Maruška je hodně usměvavé a akční dítě, užili si to spolu a vytvořili si úžasné pouto.
 
O oprýskaných nehtech
Někdy tajně obdivuju kamarádky, že si dokážou čtyřikrát týdně zajít do fitka nebo že mají pečlivě nalakované nehty, ale pak mi dojde, že většinou buď nemají děti, anebo už je mají odrostlé. A i když se všude píše, že i maminky mají být krásné a sexy, já jdu radši s Maruškou na procházku, na „cvíčo“ nebo na „plavčo“. Je to pro mě prostě důležitější než mít hezky udělané nehty. Navíc by to vlastně ani nemělo cenu, stejně se mi druhý den nehty zase oloupou, protože jsem vařila a myla nádobí. 
 
Proč tak miluju mytí nádobí
S manželem jsme si pronajali v Německu domeček, kde máme tak malou kuchyň, že se nám tam nevešla myčka. To znamená, že já, žena po čtyřicítce, která chce mít doma veškerý komfort, najednou musela zase začít umývat nádobí! A víte co? Můžu to všem jen doporučit! Buď já myju a muž utírá, nebo naopak. Najednou nás to začalo strašně bavit, protože je to jediný moment dne, kdy se nemůžeme soustředit na nic jiného kromě téhle tupé mechanické činnosti, takže si u toho pokaždé skvěle popovídáme. Od té doby všem na světě přeju, aby se jim třeba na čtrnáct dní porouchala myčka!
 
Celý text a rozhovory s dalšími ženami si můžete přečíst ve speciálu MARIANNE Family.