Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Máslová klasika domácí i zahraniční

Vánoční jídla jsou všude výrazem hojnosti. Kromě jiných surovin v nich nesmí chybět máslo – vždyť v minulých stoletích synonymem bohatství a některé národy ho dokonce využívaly jako platidlo.

Karolína Peřinová | 30. 11. 2018

Margarín, i když se mu ve zlých časech přezdívalo „rodná sestra másla“, čerstvé, voňavé, smetanově bílé máslo nenahradí (to z litovelské sýrárny Brazzale Moravia je dokonce smetanové 2x – do sladké smetany tu přidávají ještě smetanu získanou při výrobě sýra). Zkušené hospodyňky okamžitě poznají, jestli vánoční cukroví, třeba vanilkové rohlíčky nebo pracny jsou opravdu máslové, nebo ne. Dobrým máslem by se nemělo šetřit ani při přípravě tradiční vánočky. Je sice pravda, že máslové těsto hůř kyne, ale hotová „pletýnka nepráší“ od pusy a mazat ji marmeládou je už zcela zbytečné. Nejlíp chutná samotná. Máslo nechybí ani v typických receptech z jiných krajů.

Německo

Tradiční německá vánoční jídla se liší podle oblastí, někde chystají husu, na severu klobásky se zelím, v Bavorsku rybu s bramborovým salátem. Všude ale pečou máslovou štolu s rozinkami, mandlemi a kandovaným ovocem. V Dražďanech se dokonce každoročně (letos 8.12.) vydává městem průvod s několikatunovou obří štolou taženou čtyřspřežím. Ten je doprovázený zástupci cechů a tradičních řemesel. Kolem Rezidenčního zámku, kostela Frauenkirche dorazí na vánoční trh Striezelmarkt, kde štolu zhruba kolem poledne rozkrájí a rozprodají návštěvníkům vánočního trhu.

štola

Francie

Francouzská vánoční klasika Le Bûche de Noël (vánoční polínko) pochází ze starověké keltské tradice pálení dřeva na oslavu navracejícího se slunce. Novodobé polínko je piškotová roláda plněná máslovým krémem, navrch s krémem čokoládovým. Bez másla se ale neobejdou ani další jídla na francouzském vánočním stole, a to až do konce svátků. Na Tři krále se podává typická specialita Galettes de Rois (královský koláč).„Každý královský koláč v sobě ukrývá zapečenou figurku a ten, kdo ji najde, se stává králem! To ovšem není až tak velká výhra, protože to znamená, že příští rok musí obstarat koláč právě on,” říká Adéla Dittmanová z pekařství Paul.

galette
Galettes de Rois

Itálie

Panettone je sladká klasika italského pekařství, která se tradičně podává na Vánoce a Nový rok. Skvěle se hodí ke kávě, kakau, čaji i vánočnímu punči. Pro Italy představuje stejné „must“ jako pro nás vánočka. Peče se ve zvláštní formě, a svým kupolovitým tvarem trochu připomíná kuchařskou čepici. Tu si její tvůrce určitě zaslouží, protože recept je díky dlouhému kynutí, třeba i přes noc, časově náročný. Suroviny jsou podobné jako v receptu na vánočku - základem je kvalitní máslo. Vybírejte tedy takové, které obsahuje skutečné máslo, nikoli margarín. Na rozdíl od vánočky ale nadýchané panettone v Itálii nosí na návštěvy v parádní krabici z obchodu a nikdo nevstává v pět, aby si ho upekl v domácí troubě. Vynikající panettone si mohou milovníci italské kuchyně koupit i u nás. V prodejnách La Formaggeria Gran Moravia dostanete na vánoční tabuli panettone, které vyrábí už od roku 1938 italská značka Loison z pečlivě vybíraných prvotřídních surovin bez použití konzervantů. Ceny se dle gramáže pohybují v rozmezí 49 až 289 Kč za kus. Vybrat si je možné klasiku doplněnou rozinkami a kandovanou kůrou ze sicilských pomerančů, nebo i variantu s čokoládou. Že už máte napečeno? Nevadí, jistě je mezi vašimi blízkými někdo, kdo panettone ocení jako vánoční dárek a bude si tak moct užít pravý pocit la dolce vita!

Panettone

Velká Británie

Typické vánoční jídlo Angličanů je pudink. Má půlkulovitý tvar, je černý, tuhý, obsahuje sušené ovoce (rozinky, rybíz atd.), mandle, vejce, mouku, strouhanku, spoustu koření a lůj. Jeho pověst nezachrání ani alkohol, který se používá na zakonzervování této zvláštní pochoutky. Ani v Británii nikoho pudink zvlášť nebere. A k svému typickému čaji o páté si dávají máslové sušenky. Můžete si je koupit a sami ochutnat, že jsou výborné. Obsahují 34 % másla a jsou skotské.

black pudding