Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Venkov & styl

Máte doma nadšeného zahradníka? Udělejte mu na Vánoce radost!

Vybírat dárek k Vánocům je každoroční oříšek. Pokud však obdarovávané dobře znáte, většinou dokážete přesně odhadnout, čím jim uděláte radost. A v případě zahradníků je to více než jasné – pořiďte jim nové vybavení na zahrádku!

Redakce Marianne | 19. 12. 2016

Než však poběžíte do obchodu, vezměte v úvahu, jaký typ zahradníka obdarovaný je, zda se stará pouze o malou zahrádku, pole nebo pěstuje jenom květiny.

1.     Zahradní nářadí

Nářadí na zahradu není nikdy dost. Ať už zvolíte rýč, lopatu, hrábě, vidle nebo drobné náčiní jako plečka, motyčka a lopatka, nemůžete šlápnout vedle. Jestliže místo záhonku vašeho nadšeného zahradníka zajímají spíše stromy a keře, výbornou volbou jsou zahradnické nůžky. Ty se hodí nejen na větve a živý plot, ale také na zastřihávání trávníku.

2.     Štěpkovač

Nezbytný pomocník, pokud zahrádkář produkuje velké množství dřevěného „odpadu“. Od tradičního spalování se pomalu ustupuje, nejen kvůli zápachu – ale oheň se může vymknout kontrole. Lepší způsob, jak se dřeva zbavit je pořídit štěpkovač či drtič, který větve rozdrtí a výslednou směs, můžete ještě použít např. do kompostu.

3.     Foukač listí

Foukač je neocenitelným pomocníkem na podzim, kdy celá zahrada zapadá listím. Lisí je nebezpečí především pro trávník, protože se pod ním udržuje vlhkost a on tak může začít plesnivět a obrůstat mechem. Pokud zahrada je větší, shrabat ji hráběmi obvykle vyžaduje dobrou kondičku a dá to moc práce. Foukač listí to zvládne rychle a s minimální námahou.

4.     Gril

Kdo by nemiloval vůni opékajícího se masa a jeho následnou konzumaci. Jestliže je obdarovaný gurmán, rád a často se takových událostí zúčastňuje, je gril jasnou volbou. Na výběr jsou na dřevo, na plyn či elektrické. Pokud se rozhodnete pro poslední variantu, elektrický gril mu umožní grilovat po celý rok i doma.

5.     Stylové gumáky a doplňky

Pokud zahradničí žena, určitě ocení krásné a originální oblečení – ať už pestrobarevné rukavice, nepromokavou bundu nebo třeba veselé gumáky.