Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Medové nervy

Vstávej, škola volá. A tady máš dobrůtku. Na puse mi přistála studená lžička se sladkou hmotou. Po takovém probuzení by se jeden zbláznil. A to měla být medicína na nervy!

Klára Mandausová | 14. 12. 2014

Dělám si z toho trochu legraci a samozřejmě přeháním. Má maminka, která mě každé ráno jeden čas (bylo mi asi třináct) budila soustem medu smíchaného s vlašskými ořechy, to myslela dobře. Někdo jí tehdy poradil, že chce-li mít zdravou a spokojenou rodinu, ať připravuje tuhle dobrotu a servíruje každé ráno nalačno.

Proč vlastně med a ořechy? Med je považovaný za lék už dva tisíce sedm set let. Kurýrovaly se s ním nejrůznější nemoci včetně těch, které se dnes léčí antibiotiky. Působí totiž antibakteriálně i protizánětlivě. Fungoval dobře i na rány, popáleniny nebo vředy, ale i otoky a jizvy. Někteří léčitelé ho dokoncem kapali do oka při zánětu spojivek.

Ořechy by zase měly díky vitamínům E, B1 a B6, kyselině listové, horčíku, mědi a zinku pozitivně účinkovat na psychiku. Prospívají i vlasům, kůži nebo nehtům. Zároveň pomáhají regulovat krevní tlak, udržovat nízkou hladinu cholesterolu a navrch posilují střeva. Taky prý díky nim budeme mít pěkný sex!

Není důvod váhat, smíchejte med s nadrcenými ořechy, budete jako řípy. Jen v rámci zachování skutečně pevných nervů, si raději odpusťte výkřik škola volá a jemu podobné.

Souvislející články