Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Téma Marianne

Michaela Karsten: expertka na paměť ví, jak ji trénovat

Vystudovala sice medicínu, ale zlom v jejím životě nastal před lety po zhlédnutí brilantního výkonu paměti, který na vlastní oči viděla při jedné paměťové show. Tehdy to pro ni bylo naprosto nepochopitelné a natolik ji to fascinovalo, že od té doby bylo téma paměť a její trénink jako magnet. Dnes už je sama světovou šampionkou zapsanou dokonce v Guinnessově knize rekordů!

Redakce Marianne | 31. 03. 2014


Tehdy jí nebylo ani trochu jasné, jak je vůbec možné, že zdravý lidský mozek je schopen pojmout takové neskutečné množství informací a ještě za tak velice krátkou dobu. „Sice už za dob studia mě mozek jako takový velice zajímal, ale o něčem takovém jsem ještě nic neslyšela. V podstatě od tohoto dne začala moje pravděpodobně nikdy nekončící cesta k paměťovému expertovi. O mozku a paměti již sice mnoho víme, ale je toho jistě ještě mnoho, co nevíme. A toto tajemno mě nesmírně láká,“ říká Michaela Karsten.

Pamětový sport jako sport i zábava

Pro mnohé lidi je paměťový sport něčím neobvyklým a novým, ačkoli první samostatné světové mistrovství světa se uskutečnilo už v roce 1991. Předtím byly pamětové soutěže součástí světové Mind Sport Olympiády. Tyto soutěže se skládají z deseti různých paměťových disciplín, jako například pamatování si historických dat, jmen a tváří osob, slov, čísel či abstraktních obrazců. Každý účastník si musí osvojit paměťové techniky, v podstatě se jedná o vytváření jakýchsi mnemotechnik, které je pak na soutěži třeba intenzivně trénovat. Samotný trénink paměti rozvíjí nejen paměťové schopnosti, ale i koncentrační schopnosti a kreativitu.

portret-dr-michaela-karsten-2

Zvládne to každý?

Každou chvíli mi vypadne nějaké jméno, a tak si říkám, že bych asi měla paměť nějak trénovat. Michaela říká, že kdokoli se rozhodne paměť trénovat, bude z jejího rozvoje brzy profitovat. „Osvojení základních paměťových technik není tak náročné a každý jedinec je toho schopen. Výška inteligence hraje pouze roli v rychlosti osvojení těchto technik,“ tvrdí Michaela.

Bez fungující paměti budeme nejistí

V dnešní době je kladen na všechny velký tlak – zvláště pak na ženy, které musejí zvládat péči o rodinu a zároveň být perfektní ve své profesi. Bohužel tělo pak reaguje na dlouhodobý zátěžový stav vysíláním varovných signálů, jako je únava, bolesti hlavy či končetin, podrážděnost. „Přesto často tyto tělesné projevy přehlížíme nebo je nebereme příliš vážně, nebo je dokonce řešíme okamžitě různými léky, a síly tak nadále přepínáme. Až se pomalu můžeme dostat do stadia, kdy jsme permanentně iritovaní, hádáme se, jsme nesoustředění, každý úkol nám trvá mnohem déle, než by měl, a pomalu se víc a víc přidává i selhávání kognitivních schopností, jako je třeba paměť. A bez dobře fungující paměti se začneme brzy cítit nejistě. Jak takový stav změnit? Mimo jiné tak, že eliminujeme rušivé faktory koncentrace a změníme time managment,“ vysvětluje dr. Karsten.

Tip Marianne.cz:

Máte zájem trénovat svoji pamět? K tomu vám může velmi dobře pomoct projekt Brillant Brain, který se skládá ze tří jednodenních seminář. Semináře se tematicky vztahují na trénink paměti a kognitivních funkcí, které povede právě dr. Michaela Karsten a na emoční inteligenci (trenérka Jitka Ševčíková) a na korektní chování (pan Daniel Šmíd). Nejbližší termín tohoto worskhopu je ve dnech 11.–13. dubna 2014 v odpočinkovém wellnessovém prostředí hotelu Resort Svatá Kateřina (Počátky). Více na http://www.brillantbrain.com/

Související články

Móda

<span>Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?</span>

Slavná stylistka radí: Jak efektivně vytřídit šatník a znovu se radovat z oblečení?

Zdraví

<span>Trenérka radí: 3 nejúčinnější cviky na zakulacení zadečku. Dělejte je každý den a výsledky se dostaví</span>

Trenérka radí: 3 nejúčinnější cviky na zakulacení zadečku. Dělejte je každý den a výsledky se dostaví

Dobrý nápad

<span>Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?</span>

Cukernatění medu vypovídá o jeho kvalitě –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ nízké, nebo naopak vysoké?

Krása

<span>Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte</span>

Účesy vhodné pro ženy po 30, 40 a 50: Najděte si ten svůj, ve kterém zazáříte