Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Miluju saunu!

Dobré věci si nemá člověk nechávat pro sebe. A proto tohle píšu, dělám PR všem saunám světa, ať už mají podobu stanu naplněného žhavými kameny (tak improvizovali známí po cestě Aljaškou a vylezli z ní očouzeně černí jako domorodci), nebo luxusního designového kousku, kterým se majitel chlubí všem návštěvám. V každé jde totiž o jediné, ulevit tělu a duši a přiblížit je nirváně.

Klára Mandausová | 21. 12. 2015
Marilyn Monroe
Foto: André de Dienes
 
Saunu miluju už od dětství. Bylo mi asi osm, když jsme jeli na návštěvu k příbuzným, kteří měli polovinu rodiny „uteklou“ v tehdejším západním Německu. I u nich válo jakési západní povětří, protože jejich domek nevypadal jako domky české, ani zvenku, ani zevnitř (zírala jsem s otevřenou pusou na to, co jsem před tím viděla jen v cizojazyčných časopisech pašovaných šťastlivci, kteří se dostali za západní hranici). A tahle teta se strejdou měli doma i saunu. Nechápala jsem… Sauny jsem do té doby považovala za výsadu kolektivních zařízení, která měla povzbudit socialistického člověka, aby lépe pracoval, a magnátů typu Hilton a Ford.
 
Příbuzní byli přející a do sauny nás pozvali. Shodili jsme proto svršky a celá naše famílie se do dřevěného domku v podvečer nasoukala. Bylo rozhodnuto. Sauna se o několik let později objevila i v našem domě, postavili ji vlastnoručně děda s tátou. Od těch dob vím, jak moc je zdravá a příjemná. Co hodin jsme se v ní naseděly s mamkou, když jsme potřebovaly probrat co, kdo, s kým a jak. Co hodin jsem se v ní hřála a v duchu si řešila svoje trable s láskou, výchovou a celulitidou. Moji rodiče tvrdí, že když si ji dopřejí pravidelně jednou týdně, nejsou nemocní. Žádné pálení v krku, pochrchlávání a kašlání. Jako řípy! A tak se právě teď kutá u nás doma dole ve sklepě. Taky tam bude, vlastnoručně vystavěná za pomoci kamaráda úžasného truhláře.
9ef39d832c45c3831bb401b0a3fcd666.jpg
 
10 věcí, které jste možná o sauně nevěděli
1. Nelijte na sebe poté, co vylezete ze saunovací místnosti, ledovou vodu a neskákejte do studeného bazénku. Kardiolog Jan Pirk mi před časem říkal, že to vůbec není zdravé. Krevní tlak vylítne jako splašený. Zdravý člověk to přežije, ovšem i drobná srdeční vada – a můžeme s ní žít dlouhá léta, aniž bychom ji jakkoli pozorovali – může znamenat katastrofu. Proto je lepší se začít sprchovat vlažnou vodou a postupně ji ochlazovat (anebo zůstat jen u té vlažné).
 
2. Proč je vlastně tak zdravá? Tělo se prokrvuje, zrychluje se metabolismus, na viry a bakterie funguje jako zabiják, působí protizánětlivě a uklidňuje. Vylepšuje i potíže typu astma nebo alergie.
 
3. Sauny nejdřív neměly okna ani komín, topilo se v nich březovými poleny a stěny byly černé od sazí.
 
4. Dým, kterého byla sauna vždy plná, obsahuje kyselinu tříslovou, antibakteriální polymer. Vytváří sterilní prostředí, které je vhodné například pro porod.
 
5. O sauně psal už řecký spisovatel Hérodotos v pátém století před naším letopočtem, dočtete se o horkovzdušné lázni – stan z houní ohřívaly rozpálené kameny. V Nestorových letopisech, kde se píše o událostech do roku 1206, najdete zmínku o tom, že v Rusku patřily sauny ke standardu.
 
6. Ve střední Americe se léčebné parní lázně nazývaly termaxcales a byly to kulaté nebo hranaté kamenné chatrče s klenbou, vnějším topeništěm a úzkým vchodem.
 
7. Ve Finsku připadá na na 4,7 milionu Finů více než jeden milion saun.
 
8. V Čechách postavil první saunu pravděpodobně u Štěpánova docent František Vojta v roce 1936. O deset let později byla zprovozněna první veřejná sauna v Brně-Pisárkách.

McQueen_Dunaway-300x225.jpg

9. Ve Finsku, Estonsku, Litvě a Rusku bývala sauna posvátným místem spojeným s mnoha pověrami. Oheň byl považovaný za dar z nebes. Důležitý význam měla pára, která vznikala při kropení horkých kamenů vodou. Byla symbolem duše nebo samotného života.
 
10. V sauně se uctívali mrtví, protože lidé věřili, že se na takové úžasné místo chtějí určitě vrátit. Léčily se tu také nemoci a zaříkávala láska. Při oslavách nového roku zbavovali lidé v potní lázni své tělo i duši hříchů, aby mohli vkročit do toho dalšího úplně čistí.
 
Zdroj: Hobbystranky.cz