Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Marianne bydlení

Místo krbu biokrb

Živé plameny v domácím krbu můžete mít i bez dřeva, elektřiny a plynu. Biokrby nepotřebují údržbu, komín ani kominíka.

Redakce Marianne | 24. 09. 2012

Proč je máte mít

Koupíte, rozbalíte, postavíte, zapálíte a dál si už jenom užíváte krbovou pohodu...

Funkčnost

Biokrby spalují speciálně upravený biolíh, který hoří žlutým plamenem, bez dýmu a zplodin. Protože nemusejí mít komín, můžete je použít jak v obývacím pokoji, tak třeba i v koupelně. Po postavení jsou ihned schopné provozu. Typy s výkonem 3 až 4 kW proteplí i jednu větší místnost.

Design

Vyrábějí se v několika variantách – stolní, volně stojící, vestavné a závěsné. Mají klasické i moderní designy, v materiálech vedle mramoru a keramiky dnes převažuje kombinace nerez oceli a skla. I když jsou určeny pro interiér, hezké budou také v zimních zahradách a na terasách.

Instalace

Volně stojící biokrby můžete postavit téměř kamkoli. Vestavné mohou být i oboustranné, takže se užijí i v příčkách z nehořlavých materiálů. Závěsné nainstalujete na stěnu a na strop stejně snadno jako obraz nebo lustr. Stolní varianty jsou skvělou dekorací stolů a polic všech druhů.

Doplňky

Mezi doplňky pro biokrby patří keramické břízy, které jsou k nerozeznání od pravého dřeva. Výrobci nabízejí také dekorativní oblázky, kameny, šišky a polena v přirozených barvách. Požitek z plamene umocní i vůně – prodávají se speciální vůně, které lze přidávat přímo do biopaliva.

Co musíte vědět

  1. Než koupíte Přesvědčte se o kvalitě konstrukce a zpracování, vyžádejte si informace o bezpečnosti produktu a krb si nechte předvést při provozu.
  2. Bezpečnost Během hoření se krb silně ohřívá, takže při dotyku hrozí popálení. Ochránit před úrazem děti a domácí mazlíčky proto nebude jednoduché.
  3. Podmínky Bezpečná vzdálenost biokrbu od záclon, závěsů a lůžkovin je dva metry, vzdálenost od stropu do oblasti hoření je 1,8 metru, pro závěsné typy platí i vzdálenost 60 cm od podlahy. Pro jistotu mějte doma vhodný přístroj na hašení.
  4. Palivo Jeden litr biolihu vystačí minimálně na 3 až 5 hodin hoření v závislosti na výkonu biokrbu. Přestože hřeje, za hlavní zdroj vytápění se nehodí.