Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

MOJE KARIÉRA: vrcholná manažerka Jana Sečkářová

Jana Sečkářová je partnerem v investiční skupině Natland Group. Co je klíčem k úspěchu v oboru, kde se prosazují převážně muži?

Co byly vaše nejdůležitější kariérní mezníky?
Zásadní mezník nastal v momentě, kdy jsem si po zkušenostech v investičním bankovnictví uvědomila, že ten obor není pro mě, že já prostě nikdy nebudu zapadat do klasické korporátní kultury. Bavila mě ta proměnlivost jednotlivých odvětví, ale vždycky to nakonec skončilo jen u čísel. A mě spíš zajímalo to, co se skrývá za nimi, co firmy reálně vytvářejí. Když pak přišla nabídka z residenčního developmentu, zaujalo mě to, ačkoli bylo jasné, že se většinu věcí budu muset učit od začátku. Nicméně zkušenosti z investičního bankovnictví se mi hodily i tam.

Kdo vás toho nejvíc naučil?
Neřekla bych kdo, ale co. Každá náročná situace vede k lepšímu sebepoznání, ať už jde o sebetěžší lekci. Jinak z lidí mě asi nejvíce ovlivnili mí současní obchodní partneři. Jejich pohled na svět, na finance, praktický přístup, postoj k riziku a názor na development jsou nesmírně inspirující.

Na kterou radu si často vzpomenete?
Nejvíce si připomínám, že je třeba si udržet určitý odstup, pevnou vůli, optimismus a brát věci s humorem. V současné době to asi ani jinak nelze, to by se člověk zbláznil.

Jak vypadá váš běžný den?
Pojem běžný den ve smyslu pracovní den teď neznám, často se věci mění za pochodu. Nicméně byla jsem zvyklá vstávat až kolem sedmé ráno a pracovat i dlouho do noci, jak bylo potřeba. S příchodem mého syna se věci změnily. Snažím se usínat o něco dříve, ale zase jsem dříve na nohou. Naštěstí je náš syn velký pohodář a nechá mne vyspat.

Jak vypadá váš pracovní stůl?
Kladu důraz na praktičnost: Základem je velký monitor, dokovací stanice na notebook, pár papírů k vyřízení. Spolu s klasikem pak ponechávám volný sektor na hrnek s kávou. Sem tam se objeví nějaký artefakt, který tam zanechal můj syn.

Jak udržujete work-life balance?
Spíš se ho teď učím. Dřív to bylo dvacet čtyři hodin, do kterých se musí vejít práce, zbytek se uvidí. S dítětem musím plánovat i volný čas, což jsem dříve moc nedělala. Na druhou stranu se tím přirozeně zregulovala má přehnaná orientace pouze na práci. K životu potřebuju pohyb, nejlépe venku. Všechno jde líp, když žiju víc v pohybu. V zimě se snažím trávit hodně času na lyžích, v létě na windsurfingu. S mužem jsme projeli skoro všechny windsurfingové destinace v Evropě i ve světě. Poslední dobou se v létě rádi vracíme do Oregonu. Díky připravovaným investicím naší skupiny tam mohu trávit více času než jen krátkou dovolenou.

Na co si pravidelně musíte udělat čas?
Na svého muže! A na pohyb a pobyt v přítomnosti pozitivně smýšlejících jedinců.

Co máte neustále ve své kabelce?
To je snadné. Obyčejně nenosím kabelku, neb se tam nic nevejde. Ve své tašce na notebook mám ale navlhčené kapesníky pro děti – vyčistí se tím úplně všechno. Jinak jsem prostě mobilní typ, neustále mám v ruce telefon, strávím na něm hodně času a hodně obchodních věcí takhle vyřídím, čímž ušetřím spoustu času namísto schůzek.

Co pro vás znamená luxus?
Svoboda nechat věci plynout, a především čas. Stále více si uvědomuji, že čas se nahradit nedá.

Jaký sen jste si splnila? A jaký na svou realizaci teprve čeká?
Nemám sny, prostě se snažím žít to, co chci. Někdy hůř, ale v zásadě se mi to daří. Ale některé z mých plánů už se neuskuteční. Třeba proto, že ten svět už prostě neexistuje. Nerada se vracím do minulosti. Svět se překotně mění. Snažím se tedy hledat v našem současném světě a v současné době to pozitivní.

Co děláte, když se cítíte mizerně?
Někdy se stačí podívat se na věc z jiného úhlu. Nebo si vybavím ty, co mají v životě skutečné problémy. Snažím se mizerným náladám vyhnout. Prostě se soustředím na něco jiného. Jiný projekt, jiný úkol, jinou práci. Když už ani to nepomáhá, myslím na našeho syna. To zabere vždy.

 

Jana Sečkářová:
Partnerka v Natland Group. V 19 letech pracovala v obchodním oddělení v DHL. Díky studijním stážím ve Stockholmu a Plymouthu se dostala do oblasti investičního bankovnictví. V Praze se v pobočce britské investiční banky ABN Amro podílela na privatizaci TransGas, posléze přešla do slovenské investiční skupiny Slavia Capital. “Po krátkém studiu francouzštiny v Grenoblu jsem natrvalo zakotvila v investičním developmentu. Přes deset let se věnuji rezidenčním projektům,” říká Jana Sečkářová.

 

Souvislející články