Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

MOJE RÁNO: zahradní architekt Ferdinand Leffler

Ferdinand Leffler z ateliéru Flera, kterého znáte z pořadu Ferdinandovy zahrady, nám prozradil, jak prožívá ráno. Po přečtení si nejspíš také zkusíte nařídit budík na pět hodin!

Jaká jsou vaše rána?
Rána miluju, je to jednoznačně pro mě nejoblíbenější část dne. Vstávám v 5.00 hodin, to je čas, kterého jsme se začal držet před pár měsíci. Chvíli to bolelo, ale teď jsem za to strašně rád. Rána jsou totiž část dne, kterou mám jen a jen pro sebe. Žádné telefony, žádné dětské otázky, jen já. Rána jsou plná energie, nápadů, chuti rozvíjet se a zlepšovat se. Moje rána jsou plná života.

Co je první věc, kterou uděláte po probuzení?
Kouknu se z okna a protáhnu se!

Ranní šálek kávyJaké jsou vaše ranní rituály?
Začínám v koupelně, pak následuje buď běh podél Berounky s mým skvělým kamarádem Eyalem a se svým psíkem Bertičkou, nebo vyjížďka na kole do Brdských lesů kolem Dobřichovic, nebo si jdu zacvičit na zahradu a zaboxovat do boxovacího pytle. Když jsem fyzicky zničen z předchozího dne, jdu se k Berounce s psíkem alespoň projít. Pak si udělám nějakou zdravou snídani (ráno mám totiž sílu a pozornost dodržovat svá předsevzetí), vychutnám si šálek dobré kávy, občas vyřídím nějaký mail: většinou spíš takové ty vizionářské, které chctějí plnou koncentraci od malých každodenních úkolů… No a to už je skoro 6.30 a já jdu budit svá dítka, tahám je z postele a většinou jim k tomu pěkně zostra pustím nějaký kvalitní rock&roll z dob, kdy mi bylo sedmnáct.
Připravím snídaně a svačinky, pohovoříme. Mám tenhle čas s dětma moc rád, odpoledne už spíš řešíme povinnosti, přípravu do školy... Rána jsou naše.

Co vám pomáhá probudit se?
Jít spát okolo 23 hod a mít jasný plán o ránu, už když si jdu lehnout. Pak je dobrý pes, kterému večer prozradíte, že ho ráno berete na výběh. On si to totiž pamatuje a kdybyste jakože zapomněli, on by vám to připomněl.

Máte nějakou svou oblíbenou hudbu?
Presidents of the United States, Manuchao, Reef, Red Hot Chilli Peppers, Alabama Shakes

Vy a ranní meditace?
Zatím medituju běháním a pak trochu za volantem cestou do práce, ale je to jedno z předsevzetí, jen budu muset začít vstávat už ve čtyři a k tomu jsem se zatím nějak neodhodlal. Moje žena je totiž na rozdíl ode mě noční pták a obávám se, že bychom se tak nějak začali v čase míjet , když bych usínal před desátou večer.