Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Tvarová vytříbenost, ostré hrany, zemitá barevnost a subtilní detaily jsou receptem na minimalistickou ultrmoderní koupelnu. Atypický půdorys se stává vítaným rysem!

Redakce Marianne | 28. 05. 2013

Kdo se tu koupe

Ondřej Skočdopole působí jako právník. Jeho manželka Eva dokončuje studia grafického designu na VŠUP v Praze. Se svými kolegy založila internetový obchod www.vajco.cz, který nabízí tapety s unikátními motivy, samolepky či polštáře s grafickými potisky. Do domu z dvacátých let na pražském Břevnově se Skočdopolovi nastěhovali přede dvěma lety. Přeměna starého bytu v moderní minimalistický prostor, kterou realizovala stavební firma Spom, zabrala celý rok. „Původně jsem měla tendenci byt zařídit sama. Protože ale ani já nemám ráda, když mi někdo fušuje do řemesla, požádali jsme mého spolužáka, produktového designéra Tomáše Vargu ze studia Mütanta, aby se architektonického řešení ujal,“ vysvětluje Eva. Před bytovým debutem mladého designéra je třeba smeknout. Vyřešil nejen koncepci bytu založenou na jednoduchých a funkčních formách, ale speciálně pro Skočdopolovy navrhl také všechen nábytek. „Ze všech prvků jsme naprosto nadšeni,“ říká Eva.

Designér Tomáš Varga ke své první bytové zakázce přišel přes koupelnu. Od ní se pak odvíjelo výtvarné řešení celého bytu, který ctí stejné principy. Už předem bylo rozhodnuto, že se v rámci rekonstrukce propojí původní koupelna, která existovala pouze v hrubé stavbě, se sousední komorou. Na jejím místě se ocitl asymetrický sprchový kout. Tomáš eliminoval všechny nadbytečné detaily i barvy a celé místnosti vtisknul ucelený minimalistický charakter. S hi-tech vybavením, které kompletně dodalo koupelnové studio Il bagno, kontrastují původní repasované kazetové dveře s profilovanými zárubněmi. Koupelna je od podlahy až ke sníženému stropu, nad kterým je zabudována vzduchotechnika, vydlážděna podlahovou krytinou Keope ve dvou tónech. Tomáš Varga do koupelny umístil veliké zrcadlo, které se táhne přes celou stěnu nad umyvadly a vanou. Opticky znásobuje prostor a umocňuje kontrastní hru ostrých a zaoblených forem, které se v koupelně potkávají. Podstatným prvkem je osvětlení od firmy Delta Light. Kromě nástěnného svítidla Lay in nad zrcadlem je ve stropě zasazeno devět světelných spotů. „Kdyby takhle minimalistické řešení nebylo kvalitně osvíceno, prostor by působil až příliš stroze a neútulně. Potkávají se zde dva různé druhy osvětlení, jejichž intenzitu je možné jednoduše regulovat a vzájemně mísit,“ vysvětluje designér.

koup4_copy

Zaostřeno na hrany

Tvarosloví koupelny je založeno na kontrastu oblých a hranatých forem. Skříňka z bílého lamina má tvar kvádru a ostré hrany se opakují také na obkladu vany i na rozích stěn. Designér Tomáš Varga použil podlahovou krytinu, jejíž pevnost dovolila hrany zbrušovat pod úhlem 45 stupňů. Díky tomu k sobě obklady v rozích dokonale přiléhají. Také spáry mezi dlaždicemi o rozměrech 60×60cm jsou téměř neviditelné. Spárovací hmota byla natónována do stejné barvy jako obklady a vytváří pouze nepatrný plastický reliéf. Celá koupelna tak působí jako z jediného monolitu. S dokonale ostrými hranami kontrastují oválné tvary umyvadel, vany a toalety, ale také zaoblené zárubně původních repasovaných dveří.

Monolity