Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Životní styl

Můžete zemřít na zlomené srdce?

Ano. Extrémní emocionální rozrušení může vážně oslabit srdeční sval.

Veronika Hong | 3. 02. 2018

Když člověk ztratí milovanou osobu, má zlomené srdce (obrazně řečeno). Myslí se tím citová bolest spojená se ztrátou někoho, kdo nám byl velmi blízký. Ale pověstné zlomené srdce může způsobit i nepříjemné fyzické stavy a někdy, ve velmi výjimečných případech, ohrozit člověka na životě. 

Často používáme termín ‘zlomené srdce’, abychom vyjádřili žal. Naše studie potvrdili, že ztráta milovaného člověka může mít přímý efekt na skutečné lidské srdce,” upozornil doktor Sunil Shan z londýnské St George's University. 

Jedním z nedávných příkladů je legendární americká herečka Debbie Reynolds, která zemřela jen pár dní po smrti své dcery Carrrie Fisher (princezna Leia z Hvězdných válek). V prestižním lékařském magazínu The New England Journal of Medicine vědci zmínili další podobný případ u ženy, která zemřela po ztrátě milovaného mazlíčka. 

Tomuto fenoménu stále příliš nerozumíme. Ale mnoho podobných případů donutilo odborníky, aby se o něj začali zajímat. Označili ho jménem Takotsubo syndrom neboli Tako-tsubo kardiomyopatie. Z japonského označení pro “past na chobotnice”. Tento název referuje způsob, jakým se tento zdravotní problém projevuje. Během klasického infarktu se zformuje sraženina v cévním systému. To omezuje průtok krve (přenášející životadárný kyslík) do srdce. Ale v případě Takotsubo syndromu může nastat masivní infarkt bez přítomnosti sraženiny. Symptomy jsou ale stejné. Pacient si často stěžuje na těžkosti s dýcháním, má vysoký tlak a bolí ho na hrudi. Ale místo sraženiny za to může oslabený srdeční sval. Kdybyste se mohli podívat přímo do těla, viděli byste, že srdce vypadá, jakoby ho někdo zmáčknul nebo pevně držel ve spodní části a způsoboval tak zvětšování části horní. Tento efekt je podobný jako u pasti, která se používá na chytání chobotnic. 

m

Klinické studie naznačují, že tento stav postihuje téměř vždy jedince, který zažil extrémní emocionální vypětí nebo trauma - ztráta milované osoby, nejčastěji partnera nebo dítěte. Je zajímavé, že ze všech zaznamenaných případů tvoří 95% ženy. Podle odborníků za to můžou stresové hormony, které naše tělo vypustí do krevního oběhu během velkého emocionálního vypětí. 

Ve většině případů se daná osoba dostane do normálního stavu za několik týdnů bez jakýchkoliv vážných následků. Ale vzácně může Takotsubo syndrom způsobit i smrt. U fatálních případů, které se podle vědců týkají hlavně žen v pokročilém věku, je podle všeho na vině estrogen. Ten má za úkol chránit tepny vedoucí do srdce. Když však hladina estrogenu vlivem věku klesne, stresové hormony se stávají pro srdce nebezpečné.   

Odborníci na srdce doufají, že díky důkladnějšímu zkoumání jednotlivých případů Takotsubo syndromu budou moci lépe porozumět tomuto stavu a včas zabránit nejhoršímu.