Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Móda

Muži, kteří nás oblékají II: Vladimír Staněk

Dnes vám představíme tvorbu talentovaného návrháře Vladimíra Staňka. Těžko se nám věří tomu, že v dětství neměl rád kreslení a všechny své umělecké sklony spíše ignoroval. Naštěstí pro nás je však nakonec nechal vyplout na povrch, a my se tak můžeme těšit z nevšední krásy Vladimírových kolekcí.

Redakce Marianne | 28. 01. 2013

Jak se tento mladý návrhář k umění nakonec dostal? Zásadní obrat zřejmě způsobila jeho babička: „Jednou mě hlídala a už nevěděla, co se mnou má dělat. Nakonec mi chytla ruku a do ní dala tužku. Tehdy mě to poprvé chytlo a s kresbou a malbou už jsem nikdy nepřestal,“ usmívá se.

Další zlom přišel, když se rozhodl studovat průmyslový design na střední škole. Po ukončení studia se přihlásil na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze do Ateliéru módní tvorby. Vladimír dodává: „Rozhodnutí jít studovat módu byla vlastně trochu náhoda, protože mi na škole dost často říkali, že moje figurální kresba se hodně podobá módní ilustraci.“
Od té doby již uplynulo pár let a talentovaný návrhář má za sebou několik úspěchů06. Je jimi například jeho vítězství v národním finále soutěže Triumph Inspiration Award 2011 a možnost reprezentovat Českou republiku mezi sedmatřiceti zeměmi v mezinárodním finále v Berlíně na fashion weeku. Módní značka Pietro Filipi si také Vladimíra vybrala jako hlavního návrháře pro svoji pánskou kolekci pro podzim a zimu 2013/2014, kterou budete moci vidět v obchodech již koncem léta.
Při tom všem shonu však tento nadějný designér nezapomíná ani na pomoc potřebným. Spolupracuje například s charitativní organizací UNICEF. Navrhl pro ni panenku určenou pro slavnostní dražbu dalších panenek vytvořených významnými českými osobnostmi. Také jeho zásluhou vynesla tato akce sumu vyšší než jeden milion korun, jež zajistí komplexní očkování 1748 dětí v nejchudších zemích světa.
Ale zpátky k aktuální Vladimírově dámské kolekci. Jmenuje se Dragon and Butterflies a spojuje se v ní křehkost a elegance v podobě průsvitných splývajících materiálů, především pak hedvábí s ručně broušenými nerezovými výšivkami květin a šupin, které mají naopak znázorňovat sílu a odvahu. Stejná symbolika je použitá i v barevnosti, kde se střídá pleťová a světle šedá s ohnivou červenou.

Pro jakou ženu jsou Vladimírovy modely vlastně určeny? „Ženu vnímám velmi žensky a nesnažím se popírat její osobnost. Snažím se hrát si s jejími křivkami a nechat je vyniknout. Mé modely jsou pro každou ženu, v níž je kus romantiky.“ Že je tomu skutečně tak, se můžete přesvědčit v naší galerii.

Více se o tomto zajímavém návrháři dozvíte na www.stinak.com.

Muži, kteří nás oblékají II: Vladimír Staněk