Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

Muzikálový tip: Lazarus od Davida Bowieho je plný melancholie a naděje

V pražském divadle Komedie proběhla premiéra muzikálu Davida Bowieho Lazarus. Právě hudební drama Lazarus se stalo labutí písní tohoto fenomenálního tvůrce a nezapomenutelné rockové ikony. Temný muzikál vypráví o samotě, naději a návratu. V hlavní roli Thomase J. Newtona se představil herec Igor Orozovič, se kterým si můžete přečíst velký rozhovor v prosincovém čísle Marianne.

David Bowie napsal muzikál Lazarus společně s irským dramatikem Endou Walshem a kromě jeho starších hitů v něm zaznívají i písně z alba Blackstar, vydaného krátce před zpěvákovou smrtí. Jde o melancholický příběh o samotě, sebedestrukci a potřebě lásky. Navazuje na více než čtyřicet let starý film Muž, který spadl na Zemi, ve kterém Bowie ztvárnil roli mimozemšťana Newtona. Téma cizince mezi lidmi zůstává, přidávají se však motivy vyhoření, závislosti a především velké potřeby návratu do čistého života, světa a duše. Kromě Newtona tak poznáváme sebevědomou Elly, které setkání s tajemným excentrikem změní život, jejího nudného manžela Zacha, černého anděla Valentina, dávného hrdinova přítele Michaela nebo „ideální pár“ Bena a Maemi. A pak je tu ještě Dívka – naděje, s níž je možné letět ke hvězdám.

Lazarus
Zdroj: Petr Borecký

Hudební nastudování Jana Aleše pro pražskou inscenaci vzniklo podle původní instrumentace a aranžmá Henryho Heye. Písně jsou zpívány v angličtině a doprovází je promítané titulky. Je tomu tak ve všech zemích, kde se nemluví anglicky. V inscenaci pod vedením slovenského režiséra Mariána Amslera se můžete těšit na Ondřeje Rumla, Eriku Stárkovou, Ninu Horákovou, Pavola Smolárika, Michaela Vykuse a samozřejmě na Igora Orozoviče!

Lazarus
Zdroj: Petr Borecký

A co pro Igora tato herecká příležitost znamená? „Lazarus je krásná a těžká věc, velká výzva, kterou herec nepotkává každý den. Vnímám to jako alegorií vyhaslého a unaveného člověka, hledajícího životní smíření a lásku. Je v podstatě o samotném Davidu Bowiem, který už v té době věděl, že odchází z tohoto světa, což se v ději i zrcadlí. Říkal jsem si, že David Bowie měl ve svém vystupování vždycky blízko k divadlu, stačí si vzpomenout na všechny jeho proměny - masky a kostýmy. Ale když uvidíte Lazaruse, můžete se přesvědčit, že David Bowie měl blízko k opravdovému umění. Tady zúročil všechny své zkušenosti,“ říká herec.

Chodíte na muzikály? A zaujal vás tento?

ČTĚTE TAKÉ: 10 nejlepších filmových muzikálů všech dob