Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >

Myšlenky běžkyně

Když jsem začala běhat, ani jsem netušila, že tento sport není jenom o fyzičce, ale i o hlavě. Přesvědčila jsem se o tom na svém posledním závodě v Ostravě.

Nesnáším nachlazení. Kdo by ho měl rád? Když ale běháme, může vás taková rýmička nebo knedlík v krku vyřadit ze sportu i na několik týdnů. A to se teď stalo i mně. Při polykání česneku, kapiček s echinaceou, pocení a s vatovými tamponky napuštěnými v cibulové šťávě v nose jsem stále myslela na to, abych byla zdravá do Craft ostravského maratonu, kam jsem se přihlásila na půlmaraton. Ostrava je pro mne totiž srdcovou záležitostí – jako rodilá severomoravačka jsem v ní studovala střední školu a často sem jezdila s rodiči nakupovat.

Týden před závodem to ale se mnou nevypadalo vůbec dobře. Nachlazení se vrátilo a já věděla, že půlmaraton v tomhle stavu nezvládnu. Jednadvacet kilometrů přece jenom není až tak málo. S myšlenkou, že bych na závod vůbec nejela, jsem se nesmířila. „Tak si změň půlmaraton na pět kiláků, když nejsi ok," poradil mi můj přítel. Najednou jako by do mne vlil novou šťávu – jasně, to je přece nápad! V pondělí jsem si hned zařídila, že holt já, velká vytrvalkyně, poběžím pouze „trapných" pět tisíc metrů, což oproti mému příteli, který se zúčastnil maratonu, bylo jako nic.

20150906 100225 resizedV den D počasí nevypadalo dobře, dokonce i ráno pršelo, ale když máte kvalitní oblečení, je vám to celkem jedno. Zaparkovali jsme v obchodním centru a vydali se pro startovní čísla a převléct se do Trojhalí, což bylo v tomto počasí ideální zastřešené zázemí pro všechny běžce. „Půlmaraton a maraton vybíhá v deset, pětky a desítky před jedenáctou," hlásili pořadatelé. Na startu se tlačí maratonci a já mám nervy za Michala, který právě začíná svou trasu 42 kilometrů. Mně zbývá rychle si zkontrolovat svoji výbavu, zajít si na záchod a pak už jen čekat na výstřel. „Jsi nějaká nervózní," zhodnotil můj stav taťka, který mi společně s mámou dělal na závodě doprovod a zázemí. Nervózní bývám před každým závodem, nemám ráda tu dobu, kdy po výstřelu všichni střemhlav vyrazí jako o život. Já byla nervóznější o to více, že jsem tři týdny neběhala a teď jsem si vyrazila rovnou závod. V duchu jsem přemýšlela, že si chci závod hlavně užít a trochu se i šetřit. Prohlédnout si známá místa a podívat se, jak se organizují závody mimo Prahu. Raz, dva, tři... výstřel a běží se...na hodinkách pouštím časomíru, v uších mám sluchátka s oblíbenou hudbou. Nohy po delší odmlce běží v pohodě, cítím svůj dech... dýchám pravidelně, tempo spíše pomalejší. Nechci se přece strhat. Vnímám na obličeji doteky slunce a běžím přes známá místa – výstaviště, náměstí, směrem k zoo, kde se pak cesta stáčí, a pak dlouhý úsek okolo vody. Tentokrát se na hodinky při běhu nedívám. Tempo mne nezajímá, vychutnávám si čerstvý vzduch a neskutečnou radost z pohybu, který mi tak dlouho chyběl. Sbíhám z malého kopečku, už vidím Trojhalí s cílem a rukou si plácám s rodiči. „Běž, běž, běž!" slyším, jak mne povzbuzují. Probíhám cílem, mačkám tlačítko ‚stop' na hodinkách a cítím se šťasná. Užila jsem si to a moje tělo závod po nemoci v pohodě dalo. Dostávám nádhernou medaili a kontroluji svůj čas. Jsem překvapená, že na to, že jsem neběžela naplno, je celkem dobrý. 28 minut 21 sekund a jak mi hodinky ukázaly, bylo to více, než pět kilometrů – 5,39! Pak čekám na přítele, který dobíhá maraton, a vychutnávám si atmosféru krásného závodu. Jsem nabitá energií a jsem ráda, že jsem na závodě byla. Druhý den mi přítel volá: ‚Díval jsem se na výsledky a blahopřeju ti! Jsi osmá z jednaosmdesáti žen!" Málem se radostí propadnu... v hlavě se mi teď nevděčně honí, jak by to dopadlo, kdybych běžela naplno. To se dozvím až příští rok, kdy se tohoto skvělého a skvěle zorganizovaného závodu zase zúčastním. Jisté pro mne ale je, že když neběžím na výkon, ale pro radost a každý krok a tempo si nekontroluju, podávám lepší výkony – a pak že hlava neběží! To se mi už osvědčilo i u dvou půlmaratonů.

Pokud vás zajímají fotky a více informací, podívejte na stránky www.ostravskymaraton.cz.

Související články